ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja” co oznacza po prostu, że cukier maskuje smak herbaty. Koneserzy parzą często drogie herbaty w tradycyjny sposób i nie do pomyślenia byłoby dla nich stracić coś z bukietu za sprawą dodatków. Inna sprawa to fakt, że dobrze zaparzona herbata nie jest gorzka i nie potrzeba jej słodzić.

Co do samego cukru to także wiemy, że podnosi on kaloryczność napoju co może się okazać niekorzystne nie tylko dla diabetyków ale także dla osób zdrowych. O szkodliwości zbyt bogatej w cukier diety nie ma sensu mówić, bo powiedziano już wiele. Ważniejsza jest obawa, że cukier w herbacie może ograniczyć jej właściwości prozdrowotne. Jest to istotna kwestia dla wielu osób, które traktują herbatę funkcyjnie i piją ją dla zdrowia.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Co mówią na temat słodzenia herbaty cukrem uczeni? Przeprowadzono badania nad aktywnością i dostępnością przeciwutleniaczy w herbacie czarnej przed i po dodaniu do niej cukru. Okazuje się, że spadek dostępności związków fenolowych i aktywności przeciwutleniaczy był znaczny. Wnioskujemy z tych badań, że słodzenie herbaty nie ma korzystnego wpływu na jej właściwości prozdrowotne.

Mamy zatem kolejny głos za tym by herbaty nie słodzić i sięgać ewentualnie po alternatywne metody słodzenia. Pamiętajmy jednak, że zarówno miód jak i różne syropy z klonu, daktyli czy agawy nie załatwią sprawy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activity of health tea infusions and effect of sugar and milk on in-vitro availability of phenolics in tea, coffee and cocoa drinks. – Israel Olusegun Otemuyiwa, Mary Funmilayo Williams, Steve Adeniyi Adewusi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tradycyjna angielska herbata. Klasyczne angielskie mieszanki herbat

Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Herbata dla niemowląt

Ważnym i cenionym przez młode matki naparem jest rooibos. Czerwonokrzew afrykański uchodzi za całkowicie bezpieczny[...]

6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę

Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Yerba mate poleo

Poleo to odmiana mięty występującej w Ameryce Południowej będąca częstym dodatkiem mieszanek con hierbas yerba[...]

Eisai

Eisai to japoński mnich buddyjski żyjący w XII wieku (1141-1215), który dwukrotnie podróżował do Chin[...]

Przepis na miętową mrożoną herbatę

Jak zrobić pyszną miętową mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Gunpowder? Przepis jest bardzo prosty.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.