ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których smak nie każdy zna, nawet jeśli pija mate od lat. Również takim markom chcielibyśmy się bliżej przyjrzeć w naszym przeglądzie, zwłaszcza, że są już szeroko dostępne i nie ma problemu by ich skosztować.

Produkcja yerba mate Pajaro Azul

Pajaro Azul to marka, która od niedawana dostępna jest na naszym rynku, choć sama ma dość długą historię. Produkowana jest w Obera w Argentyńskim Misiones. Jak twierdzi producent, yerba mate ta świętowała już swoje setne urodziny. W ofercie producenta znajdziemy – poza yerba mate – także uprawianą w Argentynie herbatę. Yerba mate od tego producenta znajdziemy pod dwiema markami Pajaro Azul oraz Adelgamate. Poza tym dowiadujemy się, że produkuje się tu także mate na specjalne zamówienie dla innych firm. Pajaro Azul do dyspozycji mamy w wersji klasycznej i ziołowej, a także w postaci torebek ekspresowych. Jest ona blendem yerby pochodzącej z upraw górskich oraz zwykłych plantacji, dzięki czemu łączy charakter obu tych wersji w jednym naparze.

Jak smakuje yerba mate Pajaro Azul

Pajaro Azul znaczy niebieski ptak. Nie wiadomo dokładnie jaki to ptak znalazł się w logo. Nie ma to właściwie większego znaczenia, ale nasze przypuszczenia kierują się w stronę żyjącej w Ameryce Południowej indygówki niebieskiej. Sam susz prezentuje się nad wyraz atrakcyjnie. Nieco grube cięcie liści i średnie cięcie łodyg w połączeniu z nieprzesadzoną ilością pyłu tworzy mieszankę, która jest zwyczajnie ładna i miła dla oka. Smak naparu jest świeży, nieco kwasowy, z goryczką i wyraźną nutą polnych ziół i kwiatów. Napar nie wypłukuje się szybko i jest dobry do wielokrotnych zalań. Polecamy zdecydowanie fanom yerba mate z Argentyny, szczególnie tym, którzy piją tradycyjnie i wielokrotnie zalewają liście. Jest to mate wysokiej jakości, dobra także dla początkujących. Przyjemna i orzeźwiająca.

Yerba mate Pajaro Azul 1kg
Yerba mate Pajaro Azul 1kg

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Porównanie japońskiej i chińskiej Senchy

Wizualne porównanie zielonej herbaty: japońskiej (z lewej) i chińskiej (z prawej) Senchy.

Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?

Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Jak parzyć herbatę liściastą?

Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]

Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata

Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]

Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty

Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]

Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik

Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.