ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których smak nie każdy zna, nawet jeśli pija mate od lat. Również takim markom chcielibyśmy się bliżej przyjrzeć w naszym przeglądzie, zwłaszcza, że są już szeroko dostępne i nie ma problemu by ich skosztować.

Produkcja yerba mate Pajaro Azul

Pajaro Azul to marka, która od niedawana dostępna jest na naszym rynku, choć sama ma dość długą historię. Produkowana jest w Obera w Argentyńskim Misiones. Jak twierdzi producent, yerba mate ta świętowała już swoje setne urodziny. W ofercie producenta znajdziemy – poza yerba mate – także uprawianą w Argentynie herbatę. Yerba mate od tego producenta znajdziemy pod dwiema markami Pajaro Azul oraz Adelgamate. Poza tym dowiadujemy się, że produkuje się tu także mate na specjalne zamówienie dla innych firm. Pajaro Azul do dyspozycji mamy w wersji klasycznej i ziołowej, a także w postaci torebek ekspresowych. Jest ona blendem yerby pochodzącej z upraw górskich oraz zwykłych plantacji, dzięki czemu łączy charakter obu tych wersji w jednym naparze.

Jak smakuje yerba mate Pajaro Azul

Pajaro Azul znaczy niebieski ptak. Nie wiadomo dokładnie jaki to ptak znalazł się w logo. Nie ma to właściwie większego znaczenia, ale nasze przypuszczenia kierują się w stronę żyjącej w Ameryce Południowej indygówki niebieskiej. Sam susz prezentuje się nad wyraz atrakcyjnie. Nieco grube cięcie liści i średnie cięcie łodyg w połączeniu z nieprzesadzoną ilością pyłu tworzy mieszankę, która jest zwyczajnie ładna i miła dla oka. Smak naparu jest świeży, nieco kwasowy, z goryczką i wyraźną nutą polnych ziół i kwiatów. Napar nie wypłukuje się szybko i jest dobry do wielokrotnych zalań. Polecamy zdecydowanie fanom yerba mate z Argentyny, szczególnie tym, którzy piją tradycyjnie i wielokrotnie zalewają liście. Jest to mate wysokiej jakości, dobra także dla początkujących. Przyjemna i orzeźwiająca.

Yerba mate Pajaro Azul 1kg
Yerba mate Pajaro Azul 1kg

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos

Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Czy herbata nawadnia? Herbata a odwodnienie na podstawie badań

Przeanalizowanie różnych badań, z różnych ośrodków badawczych doprowadza nas do jednej konkluzji. Herbata nawadnia w[...]

2 Comments

Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego

Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]

Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów

Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.