ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

  • Główne składniki, zapewniające zielonej herbacie dobroczynny wpływ na nasze ciało to polifenole, które odpowiadają za jej właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
  • Kofeina zwana w herbacie teiną wraz z teobrominą i teofiliną odpowiada za pobudzenie,
  • L-teanina zaliczana do aminokwasów ma działanie odprężające i antydepresyjne.

Okazuje się, że nie jest łatwo podać konkretne dane dla herbaty zielonej. Odchylenia w ilości poszczególnych substancji w liściach spowodowane różnymi warunkami uprawy oraz różnicami w procesie produkcji mogą sięgać rzędu wielkości. Najbardziej cenione przeciwutleniacze są wrażliwe na temperaturę, stwierdzono zatem spore różnice ich zawartości w herbatach zielonych dłużej podprażanych od herbat krócej obrabianych termicznie w niższej temperaturze. Różnice te mogą sięgać 15%. Kofeina jest mniej podatna na rozpad termiczny, więc pozostaje prawie bez strat w gotowym produkcie. Niezależnie jednak od gatunku herbaty zielonej zawarte w niej przeciwutleniacze przydają jej popularności.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Najważniejsze zalety picia zielonej herbaty

  • Antyoksydanty spowalniają starzenie naszego ciała wyłapując wolne rodniki,
  • mają właściwości przeciwnowotworowe, obniżają stres oksydacyjny, który wzrasta w skutek palenia tytoniu i życia w wielkich miastach wśród smogu.
  • Flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
  • Dowiedziono także, że niektóre katechiny maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysoko-tłuszczowa.
  • Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.
  • Duża zawartość fluoru natomiast poprawia stan zębów i zapobiega próchnicy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]

Herbata zielona Lu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona[...]

Herbata z mlekiem i kakao, przepis

Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]

Matchbata, Foks and Foka Matcha Gruszka i Limonka: test, opinie i przepis na Matcha Tonic

Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszymi opiniami dotyczącymi butelkowanej Matchy. Przedstawiamy również prosty przepis na[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]

Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?

Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.