Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas wszystkich etapów produkcji. Istnieją 4 podstawowe stopnie gradacji liścia.
Czarna herbata w sklepie
Stopnie gradacji liści
1. Whole leaf – całe liście, gdy w opisie lub nawet w nazwie natkniecie się na takie skróty jak: SFTGFOP – Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe lub FTGFOP – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe to oznacza, że w waszych rękach jest herbata, która zawiera dużą ilość tipsów i długich, poskręcanych liści.
2. Broken leaf – liście połamany, który kryje się po takimi oznaczeniami jak:
FTGBOP – Fine Tippy Golden Broken Orange Pekoe,
TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe,
FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe
BOP – Broken Orange Pekoe.
Wielkość tych liści jest już znacznie mniejsza, lecz równocześnie zajmują niższe miejsca jakościowe.

3. Fannings – liście jeszcze drobniejsze i kolejny szczebel w dół jeśli chodzi o gradację jakościową kryją się one pod takimi skrótami jak GFOF – Golden Flowery Orange Fannings oraz GOF – Golden Orange Fannings.
4. Dust czyli pył, który jest najniższym ze stopni gradacji wielkości liścia.
Inne oznaczenia na herbacie Darjeeling
Oprócz powyższych skrótów możecie również natrafić na kilka innych innych dodatkowych, które dodawane oznaczają odmianę herbacianych sadzonek z których pochodzą liście – China (ch), Clonal (cl), Special (spl). Niektóre ogrody dodają również na końcu swoich oznaczeń cyfrę „1” która znamionuje ich najwyższą w danym zbiorze jakość.

Do tego coraz więcej ogrodów dorzuca jeszcze oznaczenia czasu i miejsca zbioru takie jak EX, DJ lub Lot, dotyczą one najczęściej niewielkich ilości suszu herbacianego od 50 do 200 kg.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
193 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
17 Produkty
Herbata czerwona
11 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
95 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy
Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]
lut
Jak czerwona herbata odchudza? Badania naukowe
Czerwona herbata znana jest od lat jako odchudzająca herbata. Czasem podważa się jej działanie, niestety[...]
sty
Najnowsze badania dotyczące herbaty
Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]
wrz
Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?
Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się[...]
sie
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Herbata czarna Keemun. Sławna czarna herbata
Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej[...]
sie
G: Golden, oznaczenie jakości herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj