Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty
Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai – oznacza ryż, natomiast gen to „prażony, czarny, ciemny”.
Skąd wziął się ryż w Geinmaichy? Przez długi czas herbata ta była dla niższych warstw społecznych. Kiedy kogoś nie było stać na herbatę to, żeby zaoszczędzić na herbacie dodawano wypełniacz do niej w postaci ryżu lub prosa. Żeby był więcej, taniej… i niekoniecznie smacznej. Okazało się jednak, że herbata jest bardzo smaczna i zainteresowały się nią wyższe warstwy społeczne.
Obecnie zieloną herbatę Genmaicha pija się najczęściej do posiłków lub po posiłkach. Herbata ta trochę wzmaga apetyt. Genmaichę można spróbować przygotować sobie w domu. Podsmażyć na patelni trochę ryżu, a jak zbrązowieje dodać do zielonej herbaty.

Na bazie jakiej herbaty produkuje się Genmaichę? Najczęściej jest to Sencha, czasem Bancha. Te prostsze i tańsze wersje są na bazie Senchy. Można również spotkać Genmaicha Iri Matcha – jest to herbata z dodatkiem sproszkowanej herbaty Matcha. Wtedy herbata jest bogatsza w kofeinę, ma intensywniejszy zielony kolor i mocniejszy smak.
Zielona herbata Genmaicha jest dość uboga w kofeinę, bo zawiera dużo ryżu (tym samym samych liści herbaty jest mniej). Niezbyt pobudza i można ją pić pod wieczór.

Zielona herbata Genmaicha występuje też pod nazwą Popcorntea, ponieważ prażony ryż często wygląda jak popcorn. Podczas prażenia czasem pęka. Dotyczy to niższej jakości herbaty chińskiej, bo ta droższa powinna mieć niepopękane ziarna ryżu o karmelowym zabarwieniu. W smaku zielona herbata Genmaicha jest lekko orzechowo-ryżowo-kasztanowa.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Herbata wyprodukowana w Szkocji
W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]
cze
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty[...]
lut
Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis
Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]
sie
Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota
Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]
cze
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]
maj
Czekoladowe founde z herbatą – przepis na herbatę na jesień
Zielone czekoladowe fondue to ciekawy pomysł na wyjątkową przekąskę lub romantyczne spotkanie. Nie trzeba nawet[...]
wrz
Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania
Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]
lut