Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Dzień dobry! Informujemy, że działamy normalnie. Zamówienia są realizowane na bieżąco.


Herbata zielona Genmaicha, herbata z ryżem, popcornem; parzenie zielonej herbaty

Herbata zielona Genmaicha jest to herbata japońska, ale obecnie produkowana jest również w Chinach. Mai – oznacza ryż, natomiast gen to „prażony, czarny, ciemny”.

Skąd wziął się ryż w Geinmaichy? Przez długi czas herbata ta była dla niższych warstw społecznych. Kiedy kogoś nie było stać na herbatę to, żeby zaoszczędzić na herbacie dodawano wypełniacz do niej w postaci ryżu lub prosa. Żeby był więcej, taniej… i niekoniecznie smacznej. Okazało się jednak, że herbata jest bardzo smaczna i zainteresowały się nią wyższe warstwy społeczne.

Obecnie zieloną herbatę Genmaicha pija się najczęściej do posiłków lub po posiłkach. Herbata ta trochę wzmaga apetyt. Genmaichę można spróbować przygotować sobie w domu. Podsmażyć na patelni trochę ryżu, a jak zbrązowieje dodać do zielonej herbaty.

Herbata zielona Genmaicha z Matcha Enishi organiczna organic
Herbata zielona Genmaicha z Matcha Enishi organiczna organic

Na bazie jakiej herbaty produkuje się Genmaichę? Najczęściej jest to Sencha, czasem Bancha. Te prostsze i tańsze wersje są na bazie Senchy. Można również spotkać Genmaicha Iri Matcha – jest to herbata z dodatkiem sproszkowanej herbaty Matcha. Wtedy herbata jest bogatsza w kofeinę, ma intensywniejszy zielony kolor i mocniejszy smak.

Zielona herbata Genmaicha jest dość uboga w kofeinę, bo zawiera dużo ryżu (tym samym samych liści herbaty jest mniej). Niezbyt pobudza i można ją pić pod wieczór.

Herbata zielona Genmaicha organiczna organic
Herbata zielona Genmaicha organiczna organic

Zielona herbata Genmaicha występuje też pod nazwą Popcorntea, ponieważ prażony ryż często wygląda jak popcorn. Podczas prażenia czasem pęka. Dotyczy to niższej jakości herbaty chińskiej, bo ta droższa powinna mieć niepopękane ziarna ryżu o karmelowym zabarwieniu. W smaku zielona herbata Genmaicha jest lekko orzechowo-ryżowo-kasztanowa.


Dodaj komentarz