ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się, nie smakuje już tak samo, producent sypie do paczki gorszą kawę w Polsce niż do tej z Niemiec czy Włoch? Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że kawa sama i jej producent najczęściej wcale niczemu nie są winni.

Co ma wpływ na smak kawy?

1. Temperatura wody, w której parzymy kawę

Woda nie powinna być wrząca! Temperatura parzenia kawy powinna zawierać się w zakresie od 85 do 96 st. Celsjusza.

2. Objętość wody stosowanej do danej metody parzenia w stosunku do ilości używanej kawy

Proporcja ta najczęściej wynosi 60 gramów na 1000 ml wody. Zbyt duża ilość wody używana do przygotowania naparu może sprawić, że ów napar będzie zbyt wodnisty. Zbyt mała ilość wody przy tej samej ilości kawy spowoduje, że smak kawy będzie bez wyrazu. Najczęściej z nadmierną goryczką.

3. Stopień zmielenia kawy i jakość młynka

Zalecamy młynek żarnowy z kilkustopniową regulacją mielenia. Im drobniej zmielona kawa tym napar będzie mocniejszy w smaku. Analogicznie im grubiej zmielona kawa tym napar będzie łagodniejszy w smaku.

Co ma wpływ na smak kawy? Porady
Co ma wpływ na smak kawy? Porady

4. Jakość wody

Twardość wody: im twardsza woda tym napar bardziej goryczkowy i bez wyrazu. Stopień mineralizacji wody: mała ilość minerałów = kawa bardziej kwaskowa i mniej słodka; duża ilość minerałów = kawa zbyt goryczkowa i bez wyrazu. Zalecamy zatem filtrowanie wody,

5. Czas przechowywania kawy

Im starsza kawa tym bardziej wietrzeje i traci olejki eteryczne będące nośnikiem smaków i aromatów.

6. Zastosowana metoda parzenia oraz rodzaj kawy dopasowany do konkretnej metody

Czy ktoś kiedyś powiedział wam, że parzenie kawy będzie proste? Miał rację! Pamiętając kilka powyższych rad, będąc konsekwentnym i wkładając w to odrobinę zaangażowania każda filiżanka kawy będzie przyjemnym i ciekawym doświadczeniem: celebracją dobrego smaku i samopoczucia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie

Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]

1 Comments

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Herbata z liści kawy

Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.