Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Assam Hattialli TGFOP FF
Czarne herbaty (lub czerwone według terminologii wschodniej) są chyba moimi ulubionymi. Dzisiaj zapraszam na krótki tekst o indyjskiej herbacie Hattialli.
Assam Hattialli TGFOP FF: co to za nazwa?
Na pierwszy rzut oka wygląda nieco skomplikowanie, ale gdy przyjrzeć się jej po kawałku, nie jest tak źle. Assam oznacza, że herbata pochodzi z Indii, z Assam. Hattialli odnosi się do ogrodu herbacianego Hattialli Tea Estate. Samo „hattialli” zaś oznacza „drogę słonia”. Ta chwytliwa nazwa została nada najprawdopodobniej z powodu obecności słoni na tamtych terenach. Oznaczenia na końcu to TGFOP czyli Tippy golden flowery orange pekoe. Odnosi się do wysokiej jakości herbaty o całych liściach oraz informuje o obecności złotych „tipsów”. FF zaś to First Flsuh czyli piewszy zbiór.
Plantacja Hattialli to 405 hektarów uprawy herbacianej, z której uzyskuje się herbatę głównie metodą tradycyjną. Firma zarządzająca Hattialli szczyci się dbaniem o wysoką jakość zbiorów i produkcji oraz swoim wkładem w rozwój lokalnej społeczności.
Jak parzymy Assam Hattialli?
Zaleca się parzenie 3 gramów na 120 ml wody w temepraturze około 96 stopni i w czasie od 1 do 3 minut, choć można ten czas wydłużyć i do 4 minut. Napar ma bardzo ładny, ciemno-czerwony kolor i jest klarowny. Taka „prawdziwa herbata”. Zapach naparu jest delikatny. W smaku zaś jest dość mocny, aromatyczny, nieco słodkawy (coś pomiędzy rodzynkami a karmelem). Swoją herbatę zaparzyłam dwa razy: pierwsze 2 minutowe parzenie zaowocowało czerwonawym i słodkim naparem. Drugie już 3 minutowe okazało się dużo głębsze i ciemniejsze a w smaku straciło nieco ze słodyczy.
Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje się do nich mleko lub słodzi się je. Jednak Assam Hattialli wypada świetnie także solo. No i ten kolor!
Źródła: mktea.co.in/MK%20Brochure-2014.pdf, thedailytea.com/travel/assam-tea-estates/, teajourneyman.com/2015/01/02/hattialli-tgfop1-cl-tippy-2nd-flush-2014-assam-black-tea-from-lochan-tea/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa
Herbata zielona Oczy Fenixa produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego[...]
gru
Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?
Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się[...]
sie
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Czarna herbata Keemun Mao Feng
Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę[...]
gru
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie
Herbatki warzywne. Nowość na rynku
Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]
2 Comments
lis
Czekoladowe founde z herbatą – przepis na herbatę na jesień
Zielone czekoladowe fondue to ciekawy pomysł na wyjątkową przekąskę lub romantyczne spotkanie. Nie trzeba nawet[...]
wrz
Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?
Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]
1 Comments
sty