Dong Ding, Tung-ting
Herbata oolong lub – jak kto woli – niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze sadzonki herbat, z których pochodzi Dong Ding pochodziły ze starych drzew w górach Wuyi w Chinach w prowincji Fujian. Sadzonki te zasadzono na górze „zmrożony szczyt” na Tajwanie. Nazwa nie wiąże się z temperaturą, ponieważ średnia w tym regionie wynosi około 20 stopni Celsjusza. Wyrażenie „mrozić stopy” pochodzi z języka tajwańskiego oznacza chodzić na palcach, a właśnie w ten sposób trzeba było się wspinać na szczyt góry, by zbierać tę herbatę. Krzewy herbaciane głównie typu qingxin wulong uprawiane są na wysokości 700 – 1200 m n.p.m.
Oryginalny Dong Ding pochodzi z regionu Luku w prowincji Nantou na Tajwanie. Jednakże dziś produkcja jest prowadzona tam w ograniczonym stopniu a większość tej herbaty pochodzi z innych miejsc, jest jednak wytwarzana w identyczny sposób z identycznych krzewów w niemal identycznych warunkach.
Oolong Dong Ding jest oolongiem niżej fermentowanym (około 30%) cechuje się liśćmi mocno zwiniętymi i delikatnym kwiatowo-owocowym aromatem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja
Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]
2 Comments
lip
Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach
Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]
sty
Prosty sposób jak poprawić smak kawy!
Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]
kwi
Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?
Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]
kwi
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar
Herbata zielona Shincha
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]
sie
Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce
Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]
mar