ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wynalazcą french pressa jest Włoch Attilio Calimani, który w 1929 roku opatentował to proste w obsłudze urządzenie do parzenia kawy. Nazwę bohatera odcinka zawdzięczamy temu, że to właśnie Francuzi spopularyzowali w Europie oddzielanie fusów od naparu i podjęli pierwsze próby stworzenia takiego akcesorium.

Parzenie kawy za pomocą French Pressa

Rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej utracie temperatury. W tym samym czasie przygotowujemy odpowiednią porcję ziaren (6g kawy na 100g wody) i mielimy ją na grubość drobinek cukru. Zbyt drobne zmielenie spowoduje przeparzanie się naparu i za szybkie opadnięcie drobinek na dno, natomiast zbyt gruby stopień zmielenia będzie skutkował naparem o płaskim smaku i niskiej intensywności. Gdy jesteśmy gotowi do rozpoczęcia parzenia wylewamy wrzątek z french pressa, wsypujemy kawę i zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Po upływie 4 minut przełamujemy łyżką kożuch i ściągamy pozostałą piankę za pomocą łyżek.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kawa Kafar espresso 250g
Kawa Kafar espresso 250g

Zostawiamy następnie urządzenie na ok.5 minut, aby drobinki kawy opadły. To bardzo ważne, ponieważ jednym z dużych minusów tej metody jest przedostawanie się pyłu do filiżanki, co czyni kawę „brudną” w smaku. W tym czasie kawa i tak jest zbyt gorąca do picia, warto więc być cierpliwym. Po czterech minutach wkładamy tłok – jedynie do wysokości powierzchni kawy. Nie należy wciskać go zbyt głęboko, aby nie wzburzyć fusów. Następnie bardzo delikatnie przelewamy napar do osobnego dzbanka, aby zapobiec przeparzeniu się kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kopi luwak

Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]

Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę?

Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]

4 Comments

Zielona czy czerwona herbata na odchudzanie?

Badając osoby z nadwagą, którym wprowadzono do diety ekstrakt herbaty pu-erh dowiedziono, że samo jej[...]

Latte art – wzory krok po kroku: serce

Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach[...]

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comments

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate?

Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.