Gaiwan
Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)
Ta czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty. W Polsce dopiero nieśmiało zdobywa popularność, jest to uwarunkowane naszymi przyzwyczajeniami dotyczącymi parzenia herbaty. Parzymy w kubkach z zaparzaczem albo w dużych dzbankach. Pora to zmienić.
Skąd pochodzi gaiwan?
Dla nikogo nowością nie będzie jak napiszę, że pochodzi on z Chin. Jako codziennie naczynie do parzenia używają go mieszkańcy prowincji Fuijan oraz częściowo prowincji Gunadong (północno-zachodnia część). W zasadzie jest to jednocześnie naczynie do picia jak i do parzenia herbaty. Nas jednak interesuje przede wszystkim, jako naczynie do parzenia herbaty. Co zatem powinniśmy o nim wiedzieć?
Z jakich tworzyw wykonane są gaiwany?
Może być wykonane z różnych tworzyw: szkła, porcelany, glinki. Najczęściej korzysta się z porcelanowych ze względu na ich uniwersalność i przystępną cenę. Szklanych używa się do parzenia szlachetnych zielonych oraz żółtych herbat. Natomiast glinka jest najrzadziej użytkowana i raczej nadaje się do tylko jednego gatunku herbaty (wyjątkiem jest glazurowana w środku, wtedy nie przechodzi aromatem).
Jak się w nim parzy?
Wbrew pozorom łatwo i przyjemnie: po pierwsze nie zalewamy naczynia po brzegi, po drugie chwytamy go i przytrzymując przykrywkę przelewamy napar z gaiwana do czarki.
Jeśli chodzi o pojemność naczynia, to mieści się ona w przedziale 100-200ml, gdzie najczęściej jest to 100ml i taka jest najlepsza do parzenia herbaty.
Parzenie Gong fu cha
Gaiwan jest używany przy technice parzenia zwanej gong fu cha, polegającej na użyciu dużej ilości (około 5 gramów) suszu oraz małej ilości wody. Tak zaparzone liście herbaty, dadzą bardzo esencjonalny i aromatyczny napar. W ten sposób najczęściej parzy się herbaty oolong. Herbaty zielone i żółte zazwyczaj dozuje się w ilości około 3 gramów.
Symbol nieba, człowieka i ziemi
Na początku tekstu wspomniałam, że symbolizuje on niebo 天 [przykrywka] , człowieka 人 [czarka] oraz ziemię 土 [spodek]. Ma to oczywiście duży związek z chińską filozofią Tao, gdzie istnieje dążenie do harmonii człowieka z naturą. Herbata idealnie się w tą filozofie wpasowuje. Korzystanie z gaiwana podczas parzenia herbaty doskonale symbolizuje relacje człowieka z naturą. Warto tu też wspomnieć, że niebo dla chińczyków to jedno z najważniejszych pojęć filozoficznych.
Jak więc widzimy, parzenie herbaty w gaiwanie, to doskonały sposób na uzyskanie bardzo dobrej czarki herbaty. Chciałabym, żeby był on w Polsce bardziej popularny. W końcu każdy z nas ma prawo cieszyć się dobrym i aromatycznym naparem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Chashaku
Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]
kwi
First Flush, oznaczenie jakości herbaty
First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie
Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]
gru
Zbiory herbaty na świecie, przewodnik
Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]
mar
Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?
Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]
sty
W poszukiwaniu herbaty: Maroko
Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]
paź
Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia
W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]
1 Comments
sty