Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Bliskie spotkanie z pokrzywą jest mało przyjemne. Pieczenie, zaczerwienie, tak zwane „oparzenie”. Dobrze jednak w chwilach, gdy chcielibyśmy spalić wszystkie pokrzywy na świecie, pamiętać, że to bardzo pożyteczne zioło, używane przez człowieka od bardzo dawna.
Czym jest pokrzywa?
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest rozpowszechnioną w świecie rośliną dwupienną, osiągającą spokojnie do 1,5 m wysokości. Należy do rodziny pokrzywowatych i trzeba przyznać, że w porównaniu do swoich tropikalnych kuzynów, obchodzi się z nami dość łagodnie. Nazwa łacińska pochodzi od słów „uro”- piec, palić, parzyć oraz „dioica”- dwa domy. Prawdopodobnie odnosi się to do jej dwupienności.
Najbardziej charakterystyczną cechą pokrzywy, są włoski, dzięki którym możliwe jest „parzenie nas”. Samo nieprzyjemne uczucie oparzenia można zminimalizować przy użyciu soku z pokrzywy, mięty, szczawiu, rozmarynu lub szałwii.
Dość szybko rozmnaża się przez korzenie i z tego powodu może być czasami ciężka do usunięcia. Kwitnie od czerwca do września. Unika gleb kwaśnych, spotkamy ją w miejscach wilgotnych z dobrym dostępem do światła.
Pokrzywa: zastosowanie
W ziołolecznictwie wykorzystuje się całą roślinę: korzeń, łodygę oraz liście i kwiaty. Stosuje się ją przygotowując odwary, wyciągi, napary lub jedząc tak jak warzywo (zamiennie ze szpinakiem) w sałatkach lub zupach.
Pokrzywa jest polecana na bardzo wiele różnych dolegliwości, jednak jej specjalność to układ moczowy i układ pokarmowy. Działa moczopędnie oraz wspomaga leczenie schorzeń prostaty. Pomocna jest przy krwawieniach wewnętrznych, hemoroidach oraz anemii. Była zalecana osobom, które przechodzą rekonwalescencję. Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach. W dawnych czasach uważana była także za afrodyzjak. Może również wspomóc w artretyzmie oraz w przypadku „robaków”. Ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, wzmacnia nas w sytuacjach stresowych oraz „oczyszcza krew”.
Stosowana zewnętrznie jest docenionym specjalistom od włosów i skóry głowy. Znaleźć ją można w wielu szamponach ziołowych.
Należy jednak konsultować zażywanie pokrzywy w następujących przypadkach: krwawienia wewnętrzne z polipów, ciąża, cukrzyca, kamienie nerkowe, gdy z natury mamy bardzo niskie ciśnienie krwi oraz w każdej innej wątpliwości.
Pozostałe zastosowanie pokrzywy
Oprócz tak wielu zdrowotnych właściwości, pokrzywa jest wykorzystywana także jako pasza dla zwierząt. Wytwarza się z niej barwnik do wełny, z jej włókien można wyrabiać liny oraz tkaniny. W średniowieczu uważana była za roślinę ochronną przed diabłem, przypisywano ją też bogom burzy i piorunów. Można spożywać ją z powodzeniem jako warzywo w zupach lub sporządzić z niej piwo.
Herbata z pokrzywy
Napar przygotowuje się z ususzonych i rozdrobnionych liści i łodyg pokrzywy. Zbiór powinien odbywać się w maju i czerwcu tuż przed samym kwitnieniem, w pogodny poranek, po zejściu rosy. Następnie można ją suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu.
Napar przygotowuje się zalewając około 2 gramów surowca wodą w temperaturze około 96 stopni Celsjusza. Parzenie trwa od trzech do siedmiu minut. Napar ma kolor jasnożółty, pachnie delikatnie suszonymi trawami. W smaku dość delikatna, z lekkim ziołowym posmakiem, nieco słodko- gorzka. Zakłada się, że pożądany efekt osiągniemy po około 30 dniach przyjmowania mniej więcej 3 filiżanek dziennie.
Jeśli z jakiś powodów naparu nie wypijemy, nie wylewajmy go. Można wypłukać nim włosy, lub przemywać rany i miejsca opuchnięte.
Źródła: Plantas mediocritas P.Font Quer, Wielka Księga ziół Lesley Bremnes, Botanical.com, Wemmd.com, Herbwisdom.com, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?
Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]
lis
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!
kwi
Herbata w stylu dziadka grandpa style
Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]
lut
Biała herbata Lipton White Tea Raspberry: opinie, recenzja
Torebki piramidki pachną przyjemną słodka maliną. Producent zaleca parzyć swoją herbatę ekspresową wodą o temperaturze[...]
kwi
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Herbata z hibiskusa, hibiskus
Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]
2 Comments
mar
Herbata w Turcji. Turecka herbata
Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]
kwi