ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów. Oryginalnie pochodzi z regionu Anxi i znana jest od XIX w.

Nazwa herbaty w tłumaczeniu znaczy Żelazna Bogini Miłosierdzia. Inni tłumaczą jako Żelazna Bogini Litości, spotkać też można Żelazna Bodhisattva Miłosierdzia. Niezależnie od tłumaczenia chodzi tutaj o bóstwo Guanyin. Jest to jedyna żeńska postać w buddyjskim panteonie i przedstawiana jest zwykle jako medytująca lub stojąca kobieta z chustą na głowie. Jest to bóstwo miłosierdzia i litości a także współczucia.

Dlaczego jednak właśnie tej bogini poświęcono tak wyjątkową herbatę? Wiąże się z tym legenda. Otóż w Chinach mieszkał swego czasu ubogi chłop w ubogiej wiosce. Wei – bo tak się nazywał – co dzień chodził na swe pole pracować. Pewnego razu zauważył w zaroślach opuszczoną świątynię Guanyin, w której stała jej figura. Wei mijał świątynie co dzień, lecz dotąd jej nie zauważył. Jako, że był pobożny postanowił zaopiekować się przybytkiem i figurą Guanyin. Nie było go stać na wyremontowanie świątyni, ale mógł ją chociaż posprzątać. Wyciął więc zarastające ją krzaki, zamiótł podłogę i wyczyścił figurę. Odtąd dwa razy w miesiącu przychodził sprzątać świątynie i palić w niej kadzidło. Po wielu miesiącach przyśniła mu się bogini przemawiająca do niego. We śnie dowiedział się, że powinien udać się do niewielkiej jaskini za świątynią, gdzie znajdzie nagrodę za swe dobre uczynki. Wei udał się na miejsce i okazało się, że w niewielkiej grocie znalazł sadzonki herbaty. Zabrał je na swoje pole i pielęgnował aż powstała niewielka plantacja. Roślinami podzielił się z sąsiadami, ponieważ herbata okazała się wyśmienita i nadawała się do sprzedaży. Jej popularność szybko rosła, a uboga wioska podniosła się z nędzy. Tak oto bogini odmieniła życie biednego Wei i jego sąsiadów.

Właśnie na jej cześć nazwano herbatę jej imieniem. Skąd jednak tie w nazwie? Dlaczego żelazna? Tutaj zdania są podzielone. Jedni uważają, że figura bogini o którą dbał Wei była właśnie z żelaza, inni natomiast uważają, że to przez większą wagę herbaty. Okazuje się, że podobne herbaty zajmujące tę samą objętość ważą mniej. Chodzi o to, że listki Tie Guan Yin są duże i ciaśniej zwinięte co sprawia, że sucha herbata zajmuje mniej miejsca.

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości
Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Co do samej herbaty warto zauważyć, że gości niezmiennie w wielkiej dziesiątce chińskich herbat. Doceniana jest szeroko za swój smak i charakterystyczny kwiatowy aromat. Występuje wiele odmian tej herbaty, może być fermentowana w różnym stopniu co wpływa na jej smak. Rozróżnia się różne w zależności od zbioru, zdarzają się także odmiany podprażone.

Parzenie jest dość typowe. Używamy około 3 g na 150 ml wody w temperaturze 85-90 st.C i parzymy około 1-1,5 minuty po obudzeniu liści. Warto czasem skrócić czas parzenia przy drugim zalaniu gdy liście są już w pełni rozwinięte.

Uważa się powszechnie, że prawdziwą pełnię smaku i aromatu ta herbata odsłania jedynie przed tymi, którzy żyją poczciwie i z miłością do innych tak by przypodobać się bogini miłosierdzia. Ci natomiast, którzy prowadzą samolubny żywot pozbawiony współczucia nie będą w stanie rozsmakować się w Tie Guan Yin.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj! 2016 – patronat medialny W Polsce pije się coraz więcej herbaty.[...]

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]

Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie

Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]

1 Comments

Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha

Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]

CBSe Cafe, Hierbas Serranas, Silueta: Test Yerba Mate, Opinie

Przetestowaliśmy Yerba Mate marki CBSe: Yerba Mate Kawową, Hierbas Serranas z ziołami oraz Silueta, która[...]

Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh

Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.