Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Wiosna sprzyja porządkom. Przy okazji wietrzenia szafek, znalazłam zapomnianą puszkę herbaty Pu-erh, a ponieważ nie lubię wyrzucać herbaty, postanowiłam nieco ją odświeżyć i postawić tuż obok innej aromatyzowanej mieszanki na bazie Pu-erh.
Dlaczego aromatyzować herbatę pu-erh?
Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma ona wiele do zaoferowania. Jednak nie wszystkim może odpowiadać ich charakterystyczny smak, lub nie zawsze mamy do czynienia z dobrej jakości herbatą. W zależności od składników którymi będziemy aromatyzowali herbatę, możemy również nieco wzmocnić jej pozytywne działanie. Aromatyzowanie to też ciekawa forma na eksperymenty z odświeżaniem zachomikowanej gdzieś herbaty (nie tylko Pu-erh).
Pu-erh ze skórką pomarańczową
Jeden z klasycznych składników spotykanych w mieszankach herbacianych. Skórkę pomarańczową można kupić, ale można także przygotować ją samemu w domu. Sparzamy wrzątkiem pomarańczę, a następnie ją obieramy. Można do zaparzonej herbaty wrzucić kawałek świeżej skórki, ale można skórkę pomarańczową ususzyć i dodawać suszoną. Skórkę której nie zużyjemy możemy zasypać herbatą i w ten sposób powstanie nasza domowa mieszanka.
Pu-erh truskawkowy
Drugą propozycją na dziś są truskawki, na które właśnie zbliża się najlepszy czas. Do swojego imbryczka wrzuciłam dwie truskawki w plasterkach i wszystko zalałam wodą o temperaturze 95 stopni. Dla osób lepiej znoszących herbaty słodzone, truskawki można wcześniej zasypać cukrem lub cukrem z cynamonem.
Czerwona herbata Pu-erh Fitness
Jeśli smak Pu-erha nam niezbyt odpowiada, nie mamy czasu na eksperymenty, a jednak chcielibyśmy korzystać z jej dobroczynnych efektów, proponuję spróbować także gotowe mieszanki. Na przykład Czajnikowa herbata „Fitness” czyli Pu-erh z ostrokrzewem paragwajskim, dziką różą, jabłkiem, trawą cytrynową i aromatem, jest bardzo orzeźwiającą mieszanką, w sam raz na wiosnę.
Już sam susz pachnie bardzo przyjemnie. Swoją herbatę (łyżeczka herbaty na czajniczek wody o temperaturze 95 stopni) parzyłam przez około 3 minuty. W smaku wyczujemy świeżość i owoce oraz nieco Pu-erha, jednak nie jest to smak dominujący.
Smak herbaty zmienia się w zależności od dodatków i ich ilości. Trzeba jednak mieć na uwadze, że domowe mieszanki smakują delikatniej niż te gotowe kupione w sklepie. Wynika to w większości przypadków z faktu dodawania aromatów do mieszanek herbacianych. Aromaty te, wzmacniają zapach i smak dodanych owoców lub przypraw.
Jednak warto czasem poeksperymentować samemu z różnymi owocami, kwiatami czy przyprawami dodawanymi do herbaty. Nie tylko aby „uratować” zwietrzałą herbatę, ale też aby wzbogacić jej działanie czy by smakowała nam lepiej. Jest to fajna zabawa, a wiosna i lato to bardzo dobry moment by wykorzystywać najświeższe, naturalne składniki.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia
W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]
1 Comments
sty
Herbata mleczny oolong. Milk oolong
Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]
1 Comments
kwi
Herbaciarnia Herbata Bytom
Herbaciarnia Herbata Bytom dane kontaktowe: telefon: 534 666 772, adres: Bytom, ul. Rycerska 3
Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb
Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]
lut
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis