Autorką tekstu jest: Agnieszka (a-na-obczyznie.blog.onet.pl). Tekst powstał we współpracy z Klubem Polek na Obczyźnie
Tea o’clock
Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to właśnie Anglicy najbardziej pokochali herbatę mimo, że nie poznali jej jako pierwsi. To w tej pięknej, deszczowej krainie powstały takie mieszanki jak Earl Gray i English Breakfast. A zaczęło się dawno temu…
Herbaciarnie w Wielkiej Brytanii
Najstarszą angielską herbaciarnią jest Twinings (tak, tak, ten Twinings), który został założony w 1706 roku w Londynie przez Thomasa Twiningsa. Jego sklep na londyńskim Strand (do dziś istnieje w tym samym mejscu, pod numerem 216) zapoczątkował powstawanie sklepów herbacianych w całej Anglii, jest oficjalnym dostawcą herbat na dwór królewski a jego logo najstarszym znakiem handlowym na świecie. Inną znaną marką jest Whittard założony w Chelsea w 1806 roku. Dziś jest to też sieć sklepów, w których można kupić nie tylko dobrej jakości herbaty i kawy, ale też wszystkie możliwe akcesoria do ich parzenia.
Afternoon Tea w Wielkiej Brytanii
Kwintesencją angielskich zwyczajów związanych z piciem herbaty jest Afternoon Tea, czyli popołudniowa herbatka, którą zapoczątkowała księżna Anna z Bedford w 1840 roku. W tamtych czasach spożywano zazwyczaj dwa posiłki dziennie: lunch koło południa i obfitą kolację o ósmej wieczorem. Pnieważ księżna czuła ssanie w żołądku już w godzinach popołudniowych zaczęła prosić służbę o podawanie herbaty, chleba, masła i ciasta w jej pokoju. Z czasem zaczęła zapraszać znajomych i popołudniowa herbatka stała się zwyczajem, który szybko rozpowszechnił się w całej Anglii. Na początku XX wieku serwowanie Afternoon Tea w zaciszu domowym zaczęło tracić na popularności na rzecz luksusowych hoteli. W okresie II wojny światowej zwyczaj ten praktycznie zanikł by po kilkudziesięciu latach odrodzić się na nowo. Dziś Afernoon Tea jest podwieczorkiem serwowanym w większości hoteli w Wielkiej Brytanii, na który trzeba się wcześniej umówić. W często niemałą cenę wliczona jest oczywiście herbata, przeważnie parzona w dzbanku (zazwyczaj jest to mieszanka Ceylon I Darjeeling), małe kanapki, tak zwane scones (miękkie bułki) z ubitą śmietaną i dżemem oraz inne ciasta. Jest też wersja Champagne Afternoon tea, do której oprócz herbaty podawany jest szampan.
Anytime is tea time
Niestety na codzień zwyczajni Brytyjczycy piją czarną herbatę w mniej wyszukanej postaci, a mianowicie z mlekiem, nawet Earl Graya zabarwiają na biało. Jest to tak popularne, że producenci na opakowanniach zielonych, ziołowych czy owocowych herbat zaznaczają, iż daną meszankę najlepiej pić bez mleka, „Best enjoyed without milk”. Samo mleko jest podstawowym produktem w każdej angielskiej kuchni, również w pracy i gdy go zabraknie, koniecznie trezba kogoś wysłać do sklepu. Nieważne jak bardzo jest dana osoba zajęta, przecież bez herbaty z mlekiem się nie da pracować.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Jak zrobić samemu napój izotoniczny i napój energetyzujący, przepis
Definicja jest prostsza niż mogłoby się wydawać. Jedno i drugie przeznaczone jest do picia w[...]
lip
Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie
O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]
lis
G: Golden, oznaczenie jakości herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie
Herbata sosnowa – przepis
Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]
sty
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz