Lu’an Gua Pian to chińska zielona herbata, która jest obecna na większości list słynnych chińskich herbat w tym w wielkiej dziesiątce chińskich herbat zawierającej ranking najlepszych herbat z Chin.
Pochodzenie herbaty Lu’an Gua Pian
Pochodzi z miasta Lu’an w prowincji Anhui. Jej nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza nasiona melona z Lu’an. Określenie to nie odnosi się do jej smaku lecz do kształtu liści, które wydłużone i nieco owalne, przypominają pestki melona.
Nietypowe w tej herbacie jest zastosowanie, nie tak jak w większości herbat zielonych najmłodszych listków, lecz drugiego listka na łodyżce, który często ma usunięty główny nerw liściowy. Liście są także nieco podprażane. Proces produkcji poza tym nie odbiega znacząco od typowej obróbki liści, enzymy zawarte w komórkach liści odpowiedzialne za oksydacje są niszczone w procesie suchego podprażania. Produkcja odbywa się przy najlepszych gatunkach ręcznie. Dzięki wielkiemu doświadczeniu mistrz podprażający liście tej herbaty może odpowiednio przeprowadzić proces prażenia odpowiedzialny za unikalny aromat tej herbaty. Polega on w skrócie na podprażaniu liści w dwóch temperaturach z zastosowaniem odpowiednio długich przerw by liście ostygły. Do prażenia używa się wyłącznie węgla drzewnego.
Lu’an Gua Pian pochodzi z drugiego zbioru ponieważ drugi listek musi odpowiednio podrosnąć zatem nie można go pozyskać w czasie zbioru pierwszego. W połowie kwietnia zatem odbywa się zbiór gdzie pozyskuje się dla wygody cały wierzchołek pąkowy lecz potem oddziela się drugi liść, który służy do produkcji Lu’an Gua Pian. Pozostałe oczywiście nie są wyrzucane, produkuje się z nich poniekąd przy okazji inne herbaty naprzykła Chun Mee.
Historia herbaty Liu An Gua Pian
Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona z dynastii Tang i powstała w VIII wieku. W czasach dynastii Ming czyli w XIV i XV wieku herbata ta była uznana za jedną z najlepszych w Chinach i przypisywano jej właściwości pomagające chronić przed udarem słonecznym oraz leczyć jego objawy. Ponadto Lu’an Gua Pian miała poprawiać wzrok i regulować sen.
W późniejszych czasach herbata z Lu’an była częścią daniny dla dworu cesarskiego. Pojawia się ona w wielu tekstach z różnych okresów Państwa Chińskiego co pozwala sądzić, że była to herbata słynna i znana.
Pod koniec XX w Lu’an Gua Pian odznaczono licznymi nagrodami między innymi China Tea Award oraz China Food and Drink Award. Była też podarkiem dla prezydenta Nixona od premiera Chin. Od roku 2008 natomiast tajniki jej produkcji zaliczono do dziedzictwa kulturowego Chin.
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można nuty świeżych kwiatów i bardzo roślinnego posmaku dającym wrażenie orzeźwienia i świeżości.
Może się na pierwszy rzut oka wydawać że to zwykła chińska herbata zielona lecz nie bez kozery cieszy się takim uznaniem od przeszło tysiąca lat. Pijąc czarkę Lu’an Gua Pian pamiętajmy, że wszystkie te lata rozwijania i udoskonalanie techniki produkcji odbijają się w tej herbacie, która od zbioru liści do pakowania gotowego produktu w ciągu 5-7 dni obróbki przechodzi około 260 procesów, których właściwe przeprowadzenie jest warunkiem uzyskania herbaty najwyższej jakości.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zbiory herbaty na świecie, przewodnik
Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]
mar
Herbata w Korei
Latem herbatę pija się z reguły na zimno, zamiast wody. W restauracjach często herbata, czy[...]
mar
Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji
Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]
sie
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Zielona herbata wydłuża życie (1-MNA)
Co pewien czas nauka odkrywa nowe składniki herbaty i jej nowe właściwości prozdrowotne. Poszukiwanie eliksiru[...]
maj
Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości
Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]
lis
Ahmad Tea English Tea No.1: test, recenzja, opinie
Test sypanej herbaty Ahmad Tea English Tea No.1. Jak wypadła?
mar
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź