ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zwolenników białej kawy zapewnie ucieszy to , że cały odcinek poświęcimy metodom spieniania mleka. Prześledzimy cały proces krok po kroku, wskazując najczęściej popełniane błędy. Na początku zadajmy sobie pytanie w jakim celu spienia się mleko. Obecność powietrza w mleku pozwala na pełniejsze doznania smakowe i ułatwia transport aromatów do receptorów. To właśnie dlatego, zanim wpojono nam powszechnie panujące normy społeczne, lubiliśmy siorbać i mlaskać. Spienianie mleka poprawia również fizyczne doznania podczas picia – kawa staje się gęsta, dłużej utrzymuje się na języku.

Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu. Najłatwiej jednak będzie nam spienić mleko 3,2 % a obecność tłuszczu korzystne wpłynie na odczucie pełni smaku.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Ekspres ciśnieniowy

Zajmijmy się najpierw profesjonalnym sposobem spieniania przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Bardzo ważna jest dbałość o czystość dyszy i dzbanków. Mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu. Resztki mleka wpłyną również niekorzystnie na smak kawy. Wlewając mleko do dzbanka zadbajmy o to aby nie zrobić bąbli ponieważ ich nadmiar będzie trudny do usunięcia. Mleka nie powinno być zbyt dużo ani zbyt mało, warto znaleźć „złoty środek” aby nie marnować nadmiaru a ilość umożliwiała swobodny ruch mleka w dzbanku. Dyszę zanurzamy tylko na centymetr i ustawiamy pod kątem aby od razu nadać mleku ruch wirujący. Uruchamiając parę napowietrzamy mleko tylko przez chwilę a następnie wprawiamy mleko w ruch aby rozbić bąbelki powietrza. Gdy dzbanek zaczyna nas parzyć w palce, świadczy to o temperaturze bliskiej 65 stopni i jest to odpowiedni moment aby przerwać spienianie przed przegrzaniem się mleka. Teraz pozostaje nam wystukać nadmiar bąbli wyrównać teksturę mleka i wykonać latteart.

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?
Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

French Press

Sięgnijmy po bardziej domowe sposoby. Wielu z was ma w domu frenchpress, który ma kilka zastosowań, można go również użyć do spienienia mleka. Przesuwając tłoczek w górę i w dół napowietrzamy je, następnie wystarczy je przelać do dzbanka, wystukać bąble oraz mocno wypolerować aby wyrównać teksturę mleka. Możecie użyć również spieniacza elektrycznego, który przy odrobinie wprawy pozwoli osiągnąć równie zadowalające efekty.

Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?
Jak dobrze spienić mleko do kawy? Czego użyć zamiast spieniacza?

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Rodzaje Yerba Mate

Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]

Zaparzacz do herbaty Youfubei idealny do biura, opinie

Youfubei wygląda z daleka jak french press, ale składa się z dwóch części, które sprawiają,[...]

1 Comments

Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie

Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]

Mrożona herbata z miętą na bazie arbuzowej

Jak zrobić pyszną, orzeźwiającą i chłodzącą herbatę owocową z lodem? Będziemy potrzebowali: 8 łyżeczek herbaty[...]

Zielona herbata a ciśnienie

Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą[...]

Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis.[...]

Herbata w prowincji Zhejiang

Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.