Herbaciarze też chcieliby cieszyć się swoim wigilijnym kompotem i przyrządzić go tak, jak lubią, czyli z herbatą. Oto ciekawy przepis na zimowo-świąteczny kompot herbaciany. W wielu przepisach pojawia się długotrwałe moczenie owoców w wodzie przed ugotowaniem kompotu. Dla wydobycia bogatszego aromatu zalewa się wodą susz owocowy i po nocy moczenia, w tej samej wodzie gotuje się je.
Wigilijny kompot z herbatą
My w tym celu użyjemy herbaty. Przygotujemy napar z czarnej herbaty podwędzanej lapsang souchong oraz herbaty czerwonej pu-erh. W mieszaninie tych herbat namoczymy owoce w przeciągu kilku godzin. Po za tradycyjnymi gruszkami, jabłkiem i śliwką dodamy jeszcze czegoś co wzmocni leśno-zimowy akcent całej kompozycji. Będzie to suszony owoc jarzębiny oraz pączki sosnowe.
Jarzębina zawiera duże ilości witaminy C oraz poprawia trawienie oraz pracę wątroby i nerek co dodatkowo pasuje do wigilijnego pełnego stołu. Pączki sosny swym żywicznym aromatem dodadzą całej kompozycji świątecznego zapachu. Z korzennych przypraw zastosujemy gałkę muszkatołową oraz goździki. Całość osłodzimy miodem.
Przepis na kompot z owocami i herbatą
Składniki:
- 50g suszonych w całości śliwek,
- 50g suszonych gruszek,
- 50g suszonych jabłek,
- 1 szt. gałki muszkatołowej,
- 5 szt. goździków,
- 1 łyżka herbaty wędzonej lapsang souchong,
- 1 gniazdko Pu-Erh mini Toucha (lub łyżka sypanego Pu-Erh),
- ½ łyżki owoców jarzębiny,
- ½ łyżki pączków sosnowych,
- 2l wody,
- 1-2 łyżki miodu według uznania.
Sposób przygotowania kompotu:
- Połową wody zalać suszone owoce aby namokły. Zostawić je należy na co najmniej godzinę a najlepiej na noc.
- Po namoczeniu owoce ugotować w tej samej wodzie i gotować na małym ogniu 15 min.
- W międzyczasie zaparzyć herbatę wraz z jarzębiną oraz sosną w drugim litrze wody.
- Przecedzić i dodać do gotującego się kompotu po 15 minutach i gotować razem kolejne 15 min.
- Dodać razem z herbatą goździki i rozbitą gałkę muszkatołową.
- Na koniec kompot przestudzić i dosłodzić miodem.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak owoców można śmiało manipulować ich ilością i proporcją.
Historia polskiego wigilijnego kompotu
Łemkowie to mniejszość narodowa zamieszkująca początkowo Łemkowszczyznę, czyli południowo-wschodni region Polski oraz przylegające obszary Ukrainy i Słowacji. W skutek akcji przesiedleńczych spora grupa Łemków zamieszkała w województwie Dolnośląskim, zwłaszcza w Legnicy. To właśnie w tym województwie w czasie spisu ludności zadeklarowała się połowa Łemków z całego kraju.
Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot. Określany jest słowem juha i pod tą nazwą zapisany jest na liście produktów tradycyjnych. Nie wiadomo dokładnie kiedy, pod różnymi nazwami, kompot z suszonych owoców stał się potrawą bożonarodzeniową.
Fakt jest taki, że Łemkowie szczególnie upodobali sobie gruszki, śliwki i jabłka, czego dowodzi fakt, że wiele takich drzew sadzili wokół swoich domów. Powszechne było konserwowanie owoców na zimę poprzez ich suszenie, a następnie przygotowywanie z nich kompotu. Sam kompot poza tym, że smaczny i świąteczny dostarcza nam licznych witamin, oraz co przy wigilii ważne poprawia trawienie i poprawia pracę jelit.
Obecnie znaleźć można bardzo dużo przepisów na wigilijny kompot i nawet znani kucharze polecają własne. Poza oryginalnymi owocami powszechnie dodaje się jeszcze rodzynki, figi, miód, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową. Często też śliwki zamiast suszone bywają wędzone.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kwi
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze
Przepis na dalgona matcha z pianką. Hit kwaratanny
Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy[...]
maj
Herbata przed treningiem i po treningu
Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]
lis
Ile minut trzeba czekać na 80 stopni?
Jeśli zagotujemy 1 litr wody w czajniku elektrycznym, to bez otwierania górnej pokrywki woda osiągnie[...]
cze
Herbata z liści kawy
Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]
kwi
Yerba mate compuesta
Yerba Mate: Compuesta. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy mieszanek ziołowych zwykle z tymiankiem[...]
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]
maj