ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia dotyczące herbat łamanych

TGFBOP 1

Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Herbata drobno połamana (pocięta) pochodząca z plantacji w Assam i Darjeeling. Zawiera dużo złotych tipsów. Jest to herbata wysokiej jakości łamana.

GFBOP 1

Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Herbata najwyższej jakości z plantacji w Assam i Kenii. Połamana niejednorodnie z niewielką ilością złotych wierzchołków.

GBOP

Golden Broken Orange Pekoe 1.

Jest to druga klasa jakości herbaty z upraw w Assam i Kenii o niejednorodnych liściach i małej ilości wierzchołków.

FBOP

Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Bardzo powszechna klasa jakości herbaty używana na plantacjach w Assamie, Cejlonie, Indonezji, Chinach, Bangladeszu oraz w Ameryce Południowej. Zawiera długie liście oraz najmłodsze pędy. Łamana raczej grubo. Na plantacjach południowych Indii oznaczeniem tym określa się często Pekoe.

BOP

Broken Orange Pekoe.

Popularna herbata dająca mocny, ciemny napar o mocnym aromacie. Jest to jedna z głównych gałęzi produkcji z upraw na Cejlonie oraz w południowych Indiach i Chinach. Oznaczenie stosowane w Cejlonie zarówno do określenia upraw nizinnych jak i wyżynnych choć w uprawach z wyżyn pojawiają się w niej również złote tipsy. Uważana jest powszechnie za lepszą i często określana jest klasą „1”. Klasa „2” cechuje głównie herbaty z Indonezji i Cejlonu. Jest to herbata niższej jakości mająca w składzie zdrewniałe części oraz więcej perforacji (otworków).

BOP 1

Broken Orange Pekoe 1.

BOP 2

Broken Orange Pekoe 2.

BP 1

Broken Pekoe 1.

Określenia stosowane głównie do herbat z plantacji w Ingonezji, Cejlonie, południowych Indiach, Kenii i Tanzanii. Liście tych herbat są mocno zwinięte i częściowo zdrewniałe.

BPS

 

Broken Pekoe Souchong

Herbata zawierająca liście grube oraz podłużnie zwinięte typowe dla klasy souchong. Liście są dość nieregularnej wielkości.

BT

Broken Tea.

Grube mięsiste liści niskiej jakości równomiernie pocięte. Herbata pochodzi głównie z upraw na Sumatrze i z południowych Indii oraz z Ceylonu. Charakterystyczna dla tej klasy cecha to duża objętość liści.

BOP Grob.

Broken Orange Pekoe Grob.

Herbata stanowiąca główną produkcję na Cejlonie i w południowych Indiach. Częściowo także w Kenii. W Indonezji funkcjonuje oznaczenie BOP Grob. W Tanzani BP.

Są to w głównej mierze grube i mięsiste liście równo krojone. Na Cejlonie produkuje się ją także w wersji granulowanej.

P

Pekoe

FP

Flowery Pekoe.

BP

Broken Pekoe

BPS

Broken Pekoe Souchong.

Produkowana głównie na Assamie i w Darjeelingu herbata typu souchong o dużych i grubych liściach.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Oshee Vitamin Tea Earl Grey Lemon, Zero, White Tea Jasmine, Water Detox, opinie

Przetestowaliśmy dostępne na rynku napoje Oshee związane z herbatą: Oshee Vitamin Tea Earl Grey and[...]

Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)

Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]

Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba

W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]

Zielona aromatyzowana herbata Sakura

Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]

Porównanie japońskiej i chińskiej Senchy

Wizualne porównanie zielonej herbaty: japońskiej (z lewej) i chińskiej (z prawej) Senchy.

Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Herbata dla Horeca

Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.