ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenia dotyczące herbat łamanych

TGFBOP 1

Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Herbata drobno połamana (pocięta) pochodząca z plantacji w Assam i Darjeeling. Zawiera dużo złotych tipsów. Jest to herbata wysokiej jakości łamana.

GFBOP 1

Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Herbata najwyższej jakości z plantacji w Assam i Kenii. Połamana niejednorodnie z niewielką ilością złotych wierzchołków.

GBOP

Golden Broken Orange Pekoe 1.

Jest to druga klasa jakości herbaty z upraw w Assam i Kenii o niejednorodnych liściach i małej ilości wierzchołków.

FBOP

Flowery Broken Orange Pekoe 1.

Bardzo powszechna klasa jakości herbaty używana na plantacjach w Assamie, Cejlonie, Indonezji, Chinach, Bangladeszu oraz w Ameryce Południowej. Zawiera długie liście oraz najmłodsze pędy. Łamana raczej grubo. Na plantacjach południowych Indii oznaczeniem tym określa się często Pekoe.

BOP

Broken Orange Pekoe.

Popularna herbata dająca mocny, ciemny napar o mocnym aromacie. Jest to jedna z głównych gałęzi produkcji z upraw na Cejlonie oraz w południowych Indiach i Chinach. Oznaczenie stosowane w Cejlonie zarówno do określenia upraw nizinnych jak i wyżynnych choć w uprawach z wyżyn pojawiają się w niej również złote tipsy. Uważana jest powszechnie za lepszą i często określana jest klasą „1”. Klasa „2” cechuje głównie herbaty z Indonezji i Cejlonu. Jest to herbata niższej jakości mająca w składzie zdrewniałe części oraz więcej perforacji (otworków).

BOP 1

Broken Orange Pekoe 1.

BOP 2

Broken Orange Pekoe 2.

BP 1

Broken Pekoe 1.

Określenia stosowane głównie do herbat z plantacji w Ingonezji, Cejlonie, południowych Indiach, Kenii i Tanzanii. Liście tych herbat są mocno zwinięte i częściowo zdrewniałe.

BPS

 

Broken Pekoe Souchong

Herbata zawierająca liście grube oraz podłużnie zwinięte typowe dla klasy souchong. Liście są dość nieregularnej wielkości.

BT

Broken Tea.

Grube mięsiste liści niskiej jakości równomiernie pocięte. Herbata pochodzi głównie z upraw na Sumatrze i z południowych Indii oraz z Ceylonu. Charakterystyczna dla tej klasy cecha to duża objętość liści.

BOP Grob.

Broken Orange Pekoe Grob.

Herbata stanowiąca główną produkcję na Cejlonie i w południowych Indiach. Częściowo także w Kenii. W Indonezji funkcjonuje oznaczenie BOP Grob. W Tanzani BP.

Są to w głównej mierze grube i mięsiste liście równo krojone. Na Cejlonie produkuje się ją także w wersji granulowanej.

P

Pekoe

FP

Flowery Pekoe.

BP

Broken Pekoe

BPS

Broken Pekoe Souchong.

Produkowana głównie na Assamie i w Darjeelingu herbata typu souchong o dużych i grubych liściach.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tea Brewers Cup 2016 TBC2016 Kraków, Horeca. Wyniki, zdjęcia

18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho

Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]

1 Comments

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!

3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui

Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.