Legenda o mlecznym oolongu
Dawno temu na niebie widoczna była kometa. Ognista kula z długim ogonem co noc kontynuowała swą wędrówke wśród gwiazd. Obserwował ją księżyc, aż w końcu pochochał ją miłością nagłą i mocną. Co noc zalecał się do komety i nawet gdy ta minęła go wciąż łudził się nadzieją, że to gra zakochanych. Dopiero gdy kometa odleciała znikając zupełnie z nocnego nieba, księżyc przestał się oszukiwać. Ogarnął go wielki żal i smutek porzuconego kochanka. Zebrał w sobie wszystkie te smutne uczucia i uwolnił w wielkim, długim westchnieniu, które chłodem owiało Ziemię. Tak się stąło, że chłodny podmuch smutku przemknął także przez pola herbaciane. Gdy zbieraczy przybyli rankiem zrywać herbatę okazało się, że ta zyskało nowy ciekawy aromat. Był to aromat mleka albowiem w Chinach jednym z atrybutów księżyca jest właśnie mleko.
Tak legenda przedstawia powstanie tej nietypowej herbaty jaką jest mleczny oolong. Rzeczywistość jest jednak nieco inna. Przede wszystkim herbata ta prawdopodobnie wywodzi się z Tajwanu, oryginalnie na jej mleczny aromat wpływ ma odpowiedni, dość chłodny klimat uprawy oraz szczególny szczep krzewu herbacianego cechujący się taką właśnie nutą aromatyczną.
Mleczny oolong
Dziś jednak najczęściej spotkać można herbatę aromatyzowaną, ponieważ jak łatwo się domyślić produkcja tej oryginalnej jest mocno ograniczona. Sam mleczny oolong czyli Nai Xiang jest herbatą nisko oksydowaną. Nawet jak na oolonga, który to jest herbatą oksydowaną od kilkunastu do nawet 80%, mleczny oolong umiejscawia się bliżej dolnej granicy. Dzięki czemu sama herbata ma aromaty kwiatowe i kwiatowo-owocowe.
Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem?
Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego się mleka. Po uformowaniu i wysuszeniu aromat pozostaje, a liście oddają go w naparze. Odróżnienie zatem mlecznego szczepu oolonga od oolonga aromatyzowanego nie jest wcale trudne. Prawdziwy mleczny oolong nie jest tak intensywnie mleczny jak można by się spodziewać, jego aromat jednak trudniej zanika z kolejnymi parzeniami i nie tłumi kwiatowych nut herbaty. Aromatyzowany zaś pachnie bardzo intensywnie acz krótko. Sam zaś aromat mleka przywodzi na myśl serwatkę, lub nawet charakterystyczny aromat śmietanki w proszku używanej do zabielania kawy.
Zaparzanie mlecznego oolonga nie jest skomplikowane i nie odbiega od metod zaparzania innych herbat tego typu. Używamy wody w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza i parzymy około 1-3 minut w zależności od metody. Pełnię smaku powinniśmy uzyskać przy drugim parzeniu.
Właściwości zdrowotne herbaty oolong
Jeśli chodzi zaś o właściwości zdrowotne tej herbaty to również nie zaskoczy nas ona niczym nowym na tle innych oolongów. Jest to herbata na wpół drogi między zieloną i czarną, choć bliżej jej do zielonych. Ma sporo przeciwutleniaczy, pobudza, poprawia trawienie i dostarcza sporo cennych substancji. Obniża także cholesterol i podnosi odporność.
Ważna sprawa, na którą warto zwrócić jeszcze uwagę to kwestia nietolerancji laktozy. Zauważmy, że jeżeli nietolerancja jest silna, a herbata aromatyzowana to wtedy można spodziewać się reakcji organizmu. Jest to ciekawa sytuacja ponieważ napar jest klarowyny i czysty, w niczym nie przypomina bawarki.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Dobre miejsce na herbatę
Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]
sty
Przepis na colę z herbaty i przypraw
Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym[...]
cze
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]
lis
Trendy w herbacie 2019
Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]
sie
Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady
Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]
sty
Yerba mate elaborada
Yerba Mate: Elaborada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem con palo. Yerba[...]
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.
kwi
Jakie są rodzaje herbat
Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]
lip