ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu wersjach. Po za wiodącymi markami mate z różnych krajów Ameryki Południowej spotkać można marki mniej znane i mniejsze, niejednokrotnie opierających swą produkcję na bardzo ekologicznych i wręcz historycznych metodach uprawy.

Elaborada i despalada

Podstawowe rodzaje yerby, na które warto zwrócić uwagę to elaborada i despalada. Są to słowa stosowane niejednokrotnie zamiennie z sin palo i con palo. Oznacza to yerba mate zawierającą gałązki, lub ich pozbawioną. Zaletą obecności patyczków w suszu jest łatwość picia i mniejsza zawartość kofeiny. Yerby typu despalada zawierają nie więcej niż 10% łodyżek w suszu, elaborady natomiast zawierają nawet do 35% łodyżek.

Suave

Specjalnie dla osób początkujących są yerby typu suave co oznacza mate o mniejszej zawartości pyłu i kofeiny oraz o łagodniejszym smaku. Dla tych, którzy nie lubią dymnego posmaku, jakiego nabierają liście mate w czasie obróbki i suszenia ogniem, jest specjalna wersja sin humo czyli mate produkowana metodą bezdymną.

Inne rodzaje yerba mate: organic, aromatyzowana i palona

Warto zwrócić uwagę na certyfikaty i symbole mówiące o tym, że mate pochodzi z ekologicznych upraw bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. Spotkać możemy także specjalnie wyselekcjonowane odmiany mate, są także wersje długo leżakujące, rozdziela się mate uprawianą na plantacjach górskich i nizinnych. Dla wybrednych jest sporo odmian aromatyzowanych najczęściej owocami (saborizada) lub z dodatkiem ziół (con hierbas) a niejednokrotnie ziół wspomagających odchudzanie (silueta). Są także yerby słodzone (dulce), oraz yerby palone o ciemnym kolorze listków i charakterystycznym posmaku kawy zbożowej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chashaku

Chashaku. Mała bambusowa łyżeczka służąca do odmierzania herbacianego proszku. Używany jest do przygotowania tradycyjnie japońskiej[...]

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

First Flush, oznaczenie jakości herbaty

First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty

Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos

Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]

Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate

Yerba jako napój przyjaźni wiązała się z rytuałem. Celebrował go gospodarz zwany matero. Zaparzał on[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Smoothie z ananasem i zieloną herbatą Matcha, przepis na smoothie z Matchą

Smoothie z ananasa i zielonej herbaty Matcha to pyszne i szybkie schłodzenie w upalny dzień.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.