WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie zieloną herbatę japońską. Nazwę tłumaczy się jako „jadeitowa rosa”. Jej wyjątkowość odnaleźć można przede wszystkim w procesie produkcji.

Proces produkcji herbaty Gyokuro

Plantacja herbaty na trzy tygodnie przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnego bambusowego dachu, który jest specjalnie w tym celu budowany nad całymi polami herbacianymi. Ma to na celu zmuszenie rośliny do produkcji większej ilości chlorofilu w liściach. Herbata aby się wykarmić staje się tak bogata w chlorofil, że jej liście nabierają ciemno zielonego koloru.

Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście poddane są dalszej obróbce typowej dla japońskich zielonych herbat. Fermentacja zostaje przerwana dzięki potraktowaniu listków parą wodną, a następnie, po nadaniu charakterystycznego igiełkowatego kształtu odbywa się selekcja i suszenie w strumieniu powietrza.

Gyokuro produkuje się także z innych szczepów herbacianych niż większość zielonych japońskich herbat. Najczęściej są to odmiany asahi, okumidori, yamakai i saemidori. Nieco podobna w produkcji jest herbata kabusecha, ta jednak zacieniona jest jedynie na tydzień przed zbiorami.

Gyokuro – smak i właściwości

Gyokuro ceniona jest ze względu na swój smak i zdrowotne właściwości. Smak określa się jako intensywnie warzywny i trawiasty. Często porównywany do szpinaku. Niektórzy doszukują się lekkiej nuty morskiej bryzy oraz innych roślin warzywnych znanych z Japonii. Istotne w smaku jest wyraźnie wyczuwalne umami oraz praktycznie zupełny brak goryczy. Ze względów zdrowotnych ceni się ją za dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy.

Sposób parzenia

Parzenie gyokuro różni się od sposobów parzenia innych herbat. Zaleca się tutaj znacznie chłodniejszą wodę. Przeciętnie parzy się ją wodą w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Niektóre odmiany zaleca się jednak parzyć nawet chłodniejszą wodą w temperaturze 50 lub nawet 40 stopni. Zaleca się by parzenie trwało 90 sekund.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przystanek Śniadanie Katowice

13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]

Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!

Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]

Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie

W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]

Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013

Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści

Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.