ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu wersjach. Po za wiodącymi markami mate z różnych krajów Ameryki Południowej spotkać można marki mniej znane i mniejsze, niejednokrotnie opierających swą produkcję na bardzo ekologicznych i wręcz historycznych metodach uprawy.

Elaborada i despalada

Podstawowe rodzaje yerby, na które warto zwrócić uwagę to elaborada i despalada. Są to słowa stosowane niejednokrotnie zamiennie z sin palo i con palo. Oznacza to yerba mate zawierającą gałązki, lub ich pozbawioną. Zaletą obecności patyczków w suszu jest łatwość picia i mniejsza zawartość kofeiny. Yerby typu despalada zawierają nie więcej niż 10% łodyżek w suszu, elaborady natomiast zawierają nawet do 35% łodyżek.

Suave

Specjalnie dla osób początkujących są yerby typu suave co oznacza mate o mniejszej zawartości pyłu i kofeiny oraz o łagodniejszym smaku. Dla tych, którzy nie lubią dymnego posmaku, jakiego nabierają liście mate w czasie obróbki i suszenia ogniem, jest specjalna wersja sin humo czyli mate produkowana metodą bezdymną.

Inne rodzaje yerba mate: organic, aromatyzowana i palona

Warto zwrócić uwagę na certyfikaty i symbole mówiące o tym, że mate pochodzi z ekologicznych upraw bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. Spotkać możemy także specjalnie wyselekcjonowane odmiany mate, są także wersje długo leżakujące, rozdziela się mate uprawianą na plantacjach górskich i nizinnych. Dla wybrednych jest sporo odmian aromatyzowanych najczęściej owocami (saborizada) lub z dodatkiem ziół (con hierbas) a niejednokrotnie ziół wspomagających odchudzanie (silueta). Są także yerby słodzone (dulce), oraz yerby palone o ciemnym kolorze listków i charakterystycznym posmaku kawy zbożowej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie

Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Herbata w Japonii

Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]

Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?

Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]

Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw

Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]

Produkcja herbaty w domu

Każdy entuzjasta herbaty wcześniej czy później wpada na pomysł, aby posiadać własny krzaczek herbaty w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.