Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Upały co prawda na chwilę odpuściły, ale na mrożoną herbatę zawsze jest dobry moment. Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych herbat: mrożone owoce.
Jak zrobić kostki lodu z owoców?
Nic prostszego, wybrane owoce myjemy i mrozimy. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się winogrona, które również polecane są do chłodzenia alkoholi. Można jednak poeksperymentować i zamrozić wiśnie, porzeczki lub agrest.
Mrożone owoce doskonale schłodzą naszą herbatę, rozmrażają się dłużej od tradycyjnej kostki lodu i nie rozwodnią tak naszego naparu. Na koniec można je oczywiście schrupać. Swoje mrożone winogrona dodałam do mieszanki aromatyzowanej Soczyste Winogrona.
Inną możliwością jest zamrożenie przecieru owocowego. Bardzo fajnie w ten sposób wychodzą truskawki lub jagody. Najpierw owoce myjemy, a następnie przecieramy i taki gęsty sos mrozimy.
Mrożone owoce w herbacie to nie tylko ochłoda, ale też delikatny aromat i orzeźwienie. Jest to dobry sposób na wykorzystanie owoców sezonowych, które bardzo ładnie wyglądają w mrożonych herbatach. Smacznego!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Świąteczna herbata – poradnik
Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]
gru
Jak pić herbatę? Poradnik
Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]
kwi
Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty
Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]
lut
Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew
Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]
lut
Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?
Tostada to mate której listki poddano paleniu. W zależności od stopnia spieczenia liście mają kolor[...]
sty
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną
Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]
paź
Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie
Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]
maj