ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja” co oznacza po prostu, że cukier maskuje smak herbaty. Koneserzy parzą często drogie herbaty w tradycyjny sposób i nie do pomyślenia byłoby dla nich stracić coś z bukietu za sprawą dodatków. Inna sprawa to fakt, że dobrze zaparzona herbata nie jest gorzka i nie potrzeba jej słodzić.

Co do samego cukru to także wiemy, że podnosi on kaloryczność napoju co może się okazać niekorzystne nie tylko dla diabetyków ale także dla osób zdrowych. O szkodliwości zbyt bogatej w cukier diety nie ma sensu mówić, bo powiedziano już wiele. Ważniejsza jest obawa, że cukier w herbacie może ograniczyć jej właściwości prozdrowotne. Jest to istotna kwestia dla wielu osób, które traktują herbatę funkcyjnie i piją ją dla zdrowia.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Co mówią na temat słodzenia herbaty cukrem uczeni? Przeprowadzono badania nad aktywnością i dostępnością przeciwutleniaczy w herbacie czarnej przed i po dodaniu do niej cukru. Okazuje się, że spadek dostępności związków fenolowych i aktywności przeciwutleniaczy był znaczny. Wnioskujemy z tych badań, że słodzenie herbaty nie ma korzystnego wpływu na jej właściwości prozdrowotne.

Mamy zatem kolejny głos za tym by herbaty nie słodzić i sięgać ewentualnie po alternatywne metody słodzenia. Pamiętajmy jednak, że zarówno miód jak i różne syropy z klonu, daktyli czy agawy nie załatwią sprawy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activity of health tea infusions and effect of sugar and milk on in-vitro availability of phenolics in tea, coffee and cocoa drinks. – Israel Olusegun Otemuyiwa, Mary Funmilayo Williams, Steve Adeniyi Adewusi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach

Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]

Yerba mate CBSe, opinie

Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]

Yerba mate a kawa

Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]

Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie

Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim[...]

Herbaciany grzaniec

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.