ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako „herbata ciągnięta”. Co to oznacza? Chodzi tutaj o specyficzny i kuglarski sposób przygotowywania teh tarik. Technika ta znana jest także z Tajlandii, gdzie podobnie przygotowuje się słynna tajską mrożoną herbatę.

Herbata Teh Tarik

Kuglarskie zabawy mają przyciągnąć klientów, którzy chcą popatrzeć jak w artystyczny sposób przygotowuje się ich herbatę. Cała sztuka polega na przelewaniu naparu herbacianego wraz z mlekiem z jednego kubka do drugiego by dobrze wszystko wymieszać i doprowadzić do powstania gęstej piany. Przelewanie naparu odbywa się z dużej wysokości lub w czasie wykonywania piruetów z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Pozwala to przelewać napar cienką strugą niemalże w poziomie.

Popisy sprzedawców odbijają się na utargu i mają źródło w historii. Jako pierwsi taką herbatę przygotowywali muzułmańscy imigranci rozkładając swoje stragany przy plantacjach kauczuku. Próbowali oni sprzedać swoją herbatę robotnikom i aby przyciągnąć klientów do swojego stoiska wpadli na pomysł, żeby nęcić ich widokiem przelewanej z wysoka herbaty.

Dziś herbata teh tarik jest oficjalnie narodowym napojem w Malezji. Znana jest także w Singapurze.

Teh tarik można bardzo łatwo przygotować jeśli oczywiście pominiemy żonglerkę. Potrzebny nam jest mocny napar czarnej herbaty oraz słodzone mleko zagęszczone. Początki tego naparu są nieco niechlubne, ponieważ brak dobrej jakości herbaty spowodował konieczność zdominowania go innym wyrazistym smakiem. Padło tutaj na zagęszczone, słodkie mleko, ponieważ nie tylko wpisywało się to w angielską kulturę herbacianą ale także maskowało nieszczególną herbatę gęstym, śmietankowym smakiem skondensowanego mleka. Aby takie gęste mleko równo wymieszać niezbędne jest kilkukrotne przelanie naparu, choć nie koniecznie w połączeniu z piruetem.

Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku
Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku

Herbata do tek tarik powinna być cejlońska. Mocny napar może być dosłodzony, lub nie posłodzony wcale, zgodnie z życzeniem klienta. Są także wersje z imbirem, a nawet mieszanka z kawą.

Wspólną cechą jest „przetrzymany” mocny napar czarnej herbaty, skondensowane mleko słodzone oraz przelanie cienką strugą z wysoka powodujące powstanie pianki.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Źródło fotografii głównej: youtube.com / user: iwtbm

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?

Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]

Duża czy mała fajka wodna: co wybrać?

Jeśli nie mamy w planach zabierać fajki w plener, kiedy zdecydowanie potrzebne jest nam miejsce[...]

Herbata z Nepalu. Herbata Nepalska rodzaje i zbiory

Herbata nepalska produkowana jest w sześciu najbardziej znanych regionach Ilam, Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok i[...]

Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie

Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Czy herbata to roślina?

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]

Herbata japan style, herbata w japońskim stylu: czy warto kupić?

Na internetowych aukcjach roi się od herbaty zielonej w bardzo niskiej cenie: herbata zielona Gyokuro,[...]

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.