Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki uproszczony przewodnik po herbacianych zbiorach na całym świecie.
Afrykańskie zbiory herbaty
We wschodniej Afryce w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopii, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową.
Japońskie zbiory herbaty
W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października. Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha, ale wyróżnia się jeszcze 4 podstawowe okresy zbiorów.
- Shincha – Nowa herbata, nazwa herbaty zbieranej przed tradycyjnym pierwszym zbiorem.
- Ichibancha – Pierwsza herbata. Ta nazwa całościowo odnosi się do pierwszych zbiorów, w tym shinchy i występuje zwykle od końca kwietnia do maja.
- Nibancha – Druga herbata. Nazwa odnosi się do drugiego zbioru w roku od czerwca do końca lipca.
- Sanbancha – Trzecia herbata, te zbiory odbywają się w sierpniu.
- Yonbancha – Czwarta herbata. To czwarty termin zbiorów w Japonii i w zależności od regionu może trwać do końca października.
Zbiory herbaty w Chinach i na Tajwanie
Okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w tych krajach w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych aż do końca listopada. Okresy zbiorów są mocno związane z kalendarzem księżycowym. Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” Qing Ming. Następne terminy zbiorów:
- Qing Ming „jasne światło”: herbaty zbierane przed 4-6 kwietnia
- Yu Qian „przed deszczem”: herbaty zbierane przed 20 kwietnia
- Gu Yu „ziarno deszczu”: herbaty zbierane przed 5 maja
- Li Xia „początek lata”: herbaty zbierane przed 21 maja
Herbaty wytwarzane z większych i starszych liści z niższych partii krzewów mogą być zbierane przez cały okres i zbiory nie są tak restrykcyjnie powiązane z księżycowym kalendarzem.
Zbiory herbaty w Indiach i na Sri Lance
W prowincji Darjeeling oraz Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy, czasami zdarza się iż herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest „zimowym” (winter flush).
- First Flush: marzec – kwiecień
- Second Flush: maj – czerwiec
- Monsoon Flush: lipiec – sierpień
- Autumnal Flush: październik – listopad
W prowincji Nilgiri i na Sri Lance zbiory herbaty mogą odbywać się cały rok ze względu na brak pory zimowej.
W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy(First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym jest yerba mate?
Dla osób lubiących eksperymentować, świat mate daje wiele miejsca do popisów. Znane są nie tylko[...]
sty
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Mrożona herbata na bazie słodkiego mango
8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]
lip
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
Przepis na Spring Rolls z zielonym makaronem z herbatą Matcha
Spring Rolls to przekąska przypominająca sajgonki lecz przygotowana na zimno. Surowy, namoczony papier ryżowy wypełniony[...]
1 Comments
sie
Herbaty dobre na trawienie po świętach
Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]
kwi