Chasen i matchawan to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic innego jak duża czarka, wielkością przypominająca miskę do ryżu, ale o innym kształcie. Często jest zdobiony i czasem ma zaznaczony przód. Bywa to przydatne, gdy w czasie ceremonii podajemy go uczestnikom.
Czym właściwie jest chasen?
Chasen to specjalny bambusowy pędzel służący do ubijania matchy w matchawanie. Może on mieć różne rozmiary i wykończenie, ale zwykle chaseny nie różnią się zbytnio od siebie. Wykonane z bambusa, mają cienkie i sztywne pręciki zebrane w środku w pęk i okolone drugim rzędem. Cały chasen powinien być wycięty z jednego kawałka bambusa i przeszyty nicią. Do chasena często zaopatrujemy się w specjalny ceramiczny stojak w kształcie zaokrąglonego u podstawy stożka z otworem w środku. Zapewnia on wygodne przechowywanie i suszenie pędzla bez ryzyka uszkodzenia i deformacji.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?
Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]
lut
Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017
W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]
cze
Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik
Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]
3 Comments
lut
Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]
paź
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)
Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
gru
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz
Herbata z aloesem, przepis
Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą[...]
lip
Yerba mate poleo
Poleo to odmiana mięty występującej w Ameryce Południowej będąca częstym dodatkiem mieszanek con hierbas yerba[...]