Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą i bezbarwną galaretę bogatą w żel. Właściwości aloesu znane są od niepamiętnych czasów a ich zastosowanie w medycynie ludowej jest szerokie.
Sok z aloesu może być pity, jedzony może być jego miąższ, stosowany może być także zewnętrznie jako kosmetyk. Często znaleźć można go w kosmetykach oraz w niektórych suplementach i lekach. Kupić można także gotowy sok w butelkach, który po rozcieńczeniu piją się dla zdrowia przestrzegając odpowiedniej proporcji.
Jakie właściwości ma aloes?
- Przede wszystkim, stosowany zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran i poparzeń, także słonecznych.
- Ma działanie dezynfekujące i przeciwzapalne.
- Stosowany wewnętrznie, czyli wypijany w formie soku dostarcza wielu witamin i mikroelementów,
- poprawia trawienie i apetyt, obniża poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi, sprzyja utracie wagi i podnosi odporność.
- Stosowany jest do wzmocnienia reakcji immunologicznej zwłaszcza przeciwko wirusom powodującym przeziębienie.
- W medycynie ludowej był także polecany przy wrzodach żołądka.
- Wiele osób stosuje go regularnie jako kurację wzmacniającą przed sezonem przeziębień.
Sok z aloesu nie jest jednak pozbawiony działań nieporządanych. Nie należy go stosować w ciąży i podczas karmienia piersią, odradza się go także osobom mającym problemy z jelitami. Najważniejszym niepożądanym działaniem jest wywoływanie biegunki. Niektórzy stosują go do oczyszczenia jelit z toksyn lecz pamiętać należy, że biegunka może odwodnić i zaburzyć gospodarkę elektrolitową. Wniosek z tego jest taki, że nie należy z aloesem przesadzać. Pamietajmy jednak, że mówimy tutaj o soku aloesowym, który wcale nie jest tak łatwo pozyskać. Wystarczy porównać w sklepie ceny soku aloesowego z cenami świeżych liści by mieć jako taki pogląd na to ile potrzeba aloesowego miąższu by wycisnąć czysty sok.
Inna kwestią są popularne napoje aloesowe z miąższem, które w składzie zawierają liczne dodatki i soki owocowe, a samego aloesu jest tam mniej. Aloes możemy wykorzystać do przygotowania smacznego i zdrowego napoju dodając go do ulubionej herbaty.
Przepis na aloesową herbatę
Mamy dla Was propozycję przepisu na napój aloesowy. Potrzebny będzie nam świeży liść aloesu, który kupić można nawet w sieciowych sklepach lub sklepach ze zdrową żywnością. Nasza propozycja bazować będzie na herbacie oolong, z którą w naszej opinii dobrze komponuje się jego smak. Jako źródła słodyczy i dla podkreślenia smaku dodamy syropu klonowego.
- Liść aloesowy kroimy, odkrawając kilkucentymetrowy pasek, obieramy go ze skórki i dokładnie płuczemy.
- Galaretowaty miąższ drobno siekamy i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy zimny napar herbaty oolong, polecamy przygotować go metodą zimnego parzenia. Dobrze sprawdzą się oolongi nisko oksydowane, choć najlepsze efekty uzyskujemy używając herbaty z półki herbat codziennych. Dają one wyraźniejszy smak i nie są zbyt drogie dzięki czemu nie będzie nam żal wyszukanej herbaty, którą lepiej degustować bez dodatków.
- Według uznania dodajemy syrop klonowy. Polecamy około łyżki stołowej na 300 ml herbaty i około 3-4 centymetrowy plaster aloesu.
- Całość dokładnie mielimy w blenderze i wlewamy do szklanki z lodem. Możemy przelać nasz napój przez sitko jeśli nie odpowiadają nam drobinki miąższu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
96 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Si Ji Chun Oolong
Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]
wrz
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kwi
Hojicha – prażona japońska herbata
Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]
1 Comments
sty
Nestea Lemon Light: opinie, recenzja
Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]
kwi
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Herbaciane masło
Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć[...]
sie
Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze
Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]
mar