Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata?
Należy zwrócić uwagę na bazę herbaty owocowej. Na jakiej zielonej, czarnej herbacie została stworzona mieszanka. Dobra owocowa herbata na bazie hibiskusa powinna mieć jak najwięcej owoców w składzie, a jak najmniej hibiskusa. Należy zwrócić uwagę na zawartość aromatów, czy są one pochodzenia naturalnego bądź identyczne z naturalnymi, czy są to dodatki sztuczne.
Bardzo często, żeby dodać słodyczy herbacie owocowej producenci w składzie swoich herbatek umieszczają aspartam, który budzi kontrowersje – szczególnie, gdy go nadużywamy w diecie.
Na jakiej bazie powinna być owocowa herbata?
Najpopularniejsze herbaty owocowe:
– zielona lub czarna herbata aromatyzowana owocami (aromatami owocowymi i kawałkami owoców),
– owocowa herbata na bazie hibiskusa (z dodatkiem aromatów),
– owocowa herbata bez hibiskusa.
W zależności od tego czy chcemy, żeby herbata owocowa miała kofeinę czy nie, należy wybrać czarną/zieloną herbatę lub hibiskus. Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma tę zaletę, że posiada dużo witaminy C.
Jakie właściwości ma owocowa herbata na bazie hibiskusa?
Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma zaletę, że posiada dużo witaminy C. Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty ma dokładnie takie same właściwości jak zielona herbata.
Jakiej herbaty owocowej unikać w sklepie?
Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać biegunki. Obecnie światowe trendy wskazują na odchodzenie od aspartamu na rzecz stewii.
Warto sprawdzać skład, w większości herbaty reklamowane jako owocowe, mają w składzie ułamki procentów owoców i w 90% składają się z hibiskusa (który daje mocny czerwony kolor naparu i wydaje nam się, że herbata jest intensywnie owocowa).
Aromaty identyczne z naturalnymi: Są to substancje wyprodukowane przez chemików, ale do ich wytworzenia używa się naturalnych surowców. W efekcie otrzymujemy aromat chemicznie identyczny z tym pozyskanym bezpośrednio z roślin. Jest jednak czystszy i trwalszy. Znakomita większość żywności aromatyzowana jest właśnie substancjami o aromacie identycznym z naturalnym. Mimo, że struktura chemiczna tych aromatów niczym nie różni się od naturalnych pamiętajmy, że powstały one w probówce.
Aromaty naturalne są to esencje oraz olejki pozyskane bezpośrednio z różnych roślin. Może to być po prostu odparowany sok z owoców ale także olejki, których pozyskanie wymaga zaangażowania poważniejszej technologii. Destyluje się więc olejki eteryczne z kwiatów, liści i korzeni, a w produkcji olejku waniliowego wykorzystać trzeba jako rozpuszczalnik nawet alkohol.
Syntetyczne lub sztuczne aromaty to ostatnia grupa dodatków jakie możemy znaleźć w herbacie. Są to substancje wytworzone sztucznie i nie mające nic wspólnego z owocami, które udają poza aromatem.
Jak zrobić domową owocową herbatę mrożoną?
Zimne parzenie! Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty świetnie nadaje się do zimnego parzenia. W proporcji 10g herbaty na 1l zimnej wody zalewamy w dzbanku i pozostawiamy na noc. Tym sposobem mamy naturalną herbatę owocową bez konserwantów i różnych słodzików.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
185 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie
Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]
2 Comments
maj
W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty
Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]
1 Comments
lut
Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]
gru
Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii
Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]
lip
Herbata z hibiskusa właściwości
Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych.[...]
wrz
Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)
Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak[...]
cze