Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata?
Należy zwrócić uwagę na bazę herbaty owocowej. Na jakiej zielonej, czarnej herbacie została stworzona mieszanka. Dobra owocowa herbata na bazie hibiskusa powinna mieć jak najwięcej owoców w składzie, a jak najmniej hibiskusa. Należy zwrócić uwagę na zawartość aromatów, czy są one pochodzenia naturalnego bądź identyczne z naturalnymi, czy są to dodatki sztuczne.
Bardzo często, żeby dodać słodyczy herbacie owocowej producenci w składzie swoich herbatek umieszczają aspartam, który budzi kontrowersje – szczególnie, gdy go nadużywamy w diecie.
Na jakiej bazie powinna być owocowa herbata?
Najpopularniejsze herbaty owocowe:
– zielona lub czarna herbata aromatyzowana owocami (aromatami owocowymi i kawałkami owoców),
– owocowa herbata na bazie hibiskusa (z dodatkiem aromatów),
– owocowa herbata bez hibiskusa.
W zależności od tego czy chcemy, żeby herbata owocowa miała kofeinę czy nie, należy wybrać czarną/zieloną herbatę lub hibiskus. Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma tę zaletę, że posiada dużo witaminy C.
Jakie właściwości ma owocowa herbata na bazie hibiskusa?
Herbata owocowa na bazie hibiskusa, ma zaletę, że posiada dużo witaminy C. Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty ma dokładnie takie same właściwości jak zielona herbata.
Jakiej herbaty owocowej unikać w sklepie?
Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać biegunki. Obecnie światowe trendy wskazują na odchodzenie od aspartamu na rzecz stewii.
Warto sprawdzać skład, w większości herbaty reklamowane jako owocowe, mają w składzie ułamki procentów owoców i w 90% składają się z hibiskusa (który daje mocny czerwony kolor naparu i wydaje nam się, że herbata jest intensywnie owocowa).
Aromaty identyczne z naturalnymi: Są to substancje wyprodukowane przez chemików, ale do ich wytworzenia używa się naturalnych surowców. W efekcie otrzymujemy aromat chemicznie identyczny z tym pozyskanym bezpośrednio z roślin. Jest jednak czystszy i trwalszy. Znakomita większość żywności aromatyzowana jest właśnie substancjami o aromacie identycznym z naturalnym. Mimo, że struktura chemiczna tych aromatów niczym nie różni się od naturalnych pamiętajmy, że powstały one w probówce.
Aromaty naturalne są to esencje oraz olejki pozyskane bezpośrednio z różnych roślin. Może to być po prostu odparowany sok z owoców ale także olejki, których pozyskanie wymaga zaangażowania poważniejszej technologii. Destyluje się więc olejki eteryczne z kwiatów, liści i korzeni, a w produkcji olejku waniliowego wykorzystać trzeba jako rozpuszczalnik nawet alkohol.
Syntetyczne lub sztuczne aromaty to ostatnia grupa dodatków jakie możemy znaleźć w herbacie. Są to substancje wytworzone sztucznie i nie mające nic wspólnego z owocami, które udają poza aromatem.
Jak zrobić domową owocową herbatę mrożoną?
Zimne parzenie! Herbata owocowa na bazie zielonej herbaty świetnie nadaje się do zimnego parzenia. W proporcji 10g herbaty na 1l zimnej wody zalewamy w dzbanku i pozostawiamy na noc. Tym sposobem mamy naturalną herbatę owocową bez konserwantów i różnych słodzików.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści
Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]
kwi
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?
Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]
maj
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]
mar
Wegetariański burger z Yerba mate i herbatą, przepis
Sezon grillowy otwarty! Oto najlepszy przepis na burgery z soczewicy z Yerba mate. Przygotowanie wegetariańskich[...]
sty
Jak zrobić shake bananowy z zieloną herbatą, przepis na matcha shake
Jak zrobić pyszny, zdrowy shake bananowy na bazie zielonej sproszkowanej herbaty Matcha? Przepis jest bardzo[...]
kwi
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar