Kilka lat temu temat cudownych właściwości odchudzających zielonej kawy zdominował pierwsze strony serwisów poświęconych zdrowemu trybowi życia. Dziś, gdy burza dyskusji już dawno ucichła, postanowiliśmy podjąć dyskusję ponownie, szukając obiektywnej opinii w tej sprawie. Dla wielu osób zaskakujące było to, że dopiero teraz, gdy od setek lat spożywamy ją wyłącznie w formie uprażonych ziaren, zainteresowaliśmy się ponownie ich surową formą. Przyczyną tego powrotu do korzeni nie są jednak walory smakowe, lecz właściwości zdrowotne produktu.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Właściwości zielonej kawy
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia. Obróbka termiczna wpływa nie tylko na smak – zmienia również skład chemiczny ziarna. Substancją, która przyciągnęła uwagę naukowców i dietetyków, jest kwas chlorogenowy. Jest on bardzo niestabilny i ulega rozkładowi już w temperaturze 207°C, dzieląc się na kwas chinowy i kwas kawowy. Ponieważ wypalanie kawy odbywa się w wyższej temperaturze, znana nam powszechnie uprażona forma nie posiada już tego związku chemicznego. Oczywiście kwas chlorogenowy nie występuje wyłącznie w surowych ziarnach kawowca, możemy go również znaleźć w głogu, yerba mate, pokrzywie, brzoskwiniach czy śliwkach. W przypadku kawy wskazuje się jednak na silniejsze działanie w związku z towarzystwem kofeiny. Dzięki takiej kombinacji zielonej kawie przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne i odchudzające. Ma ona obniżać metabolizm glukozy, dzięki czemu organizm zmuszony jest do intensywniejszego spalania zapasów tłuszczu, a w rezultacie tracenia zbędnych kilogramów. Zielona kawa jest trzy razy silniejszym antyoksydantem niż herbata, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Posiada również właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, zwalcza lub spowalnia pierwsze etapy nowotworów, zmniejsza ryzyko miażdżycy, pomaga w walce z kamicą żółciową a także likwiduje cellulit.
Czy zielona kawa wspomaga odchudzanie?
Wśród wielu pochlebnych głosów (często sponsorowanych) pojawiła się również ogromna fala krytyki. Traktowanie zielonej kawy jako jedynego słusznego suplementu diety dla osób pragnących schudnąć wydaje się być dużą przesadą. Redukcja wchłaniania tłuszczów, uzyskana dzięki regularnemu jej spożywaniu, wynosi ok. 5-10%, a więc tak jak w przypadku każdego środka wspomagającego odchudzanie, koniecznym jest równoległe prowadzenie zdrowego trybu życia. Część krytyki dotyczy również niewiadomego pochodzenia ziaren oraz braku standardów określających jakość surowca. Ten argument wydaje mi się mocno nie trafiony. Większość kawy sprzedawanej na świecie nie posiada żadnych informacji na temat pochodzenia ziaren, a ich jakość jest bardzo niska. Na tym etapie zielona kawa traktowana jest jedynie jako suplement i źródło potrzebnych składników i tylko tak powinniśmy ją oceniać. Wiele osób krytykuje również smak naparu. Podczas gdy wypalone ziarna zachwycają smakiem i aromatami, niewypalony odpowiednik zdaje się być kpiną dla wielbicieli kawy. Tutaj po raz kolejny porównywanie smaku nie jest argumentem, gdyż naszym celem jest działanie składników obecnych tylko w nieuprażonej wersji. A co z teoriami spiskowymi, mówiącymi, że jest to jedynie chwyt marketingowy, który ma pomóc w sprzedaży starej kawy lub kawy niskiej jakości? W tym przypadku prawda leży gdzieś po środku. Kreowanie produktu jako eliksiru, po którym chudniemy bez żadnego wysiłku, jest dużą manipulacją. Jest to jednak efekt wyolbrzymienia wyników badań naukowych, a nie wyssane z palca kłamstwo.
Zielona kawa – nie dla każdego?
Zielona kawa ingeruje w poziom cukru we krwi, dlatego nie poleca się jej cukrzykom z obawy przed doprowadzeniem do hipoglikemii. Ponieważ jest to produkt „nowy”, nie został jeszcze wnikliwie przebadany, z tego względu przed planowanym spożyciem, zachęcamy do konsultacji ze swoim lekarzem. Odradza się również stosowanie w okresie ciąży i karmienia. Czy warto uzupełnić dietę o zieloną kawę? Ogromnym atutem tego rozwiązania jest naturalne pochodzenie. Każdy powinien jednak sam sprawdzić, czy taka forma suplementacji jest odpowiednia dla jego organizmu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Co ma wpływ na smak kawy? Porady
Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się,[...]
paź
Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce
Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]
mar
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?
Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]
2 Comments
mar
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)
Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]
sie
Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)
Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a[...]
kwi
Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4
W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]
1 Comments
gru
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz