Wiele herbat wysokiej jakości szczyci się w swym składzie pączkami liści herbacianych pokrytymi białym puszkiem. Nazwa białej herbaty pochodzi właśnie od tego srebrzystego puszku. Pokryte nim są najmłodsze listki oraz sam liściowy pączek. Nie należy tego pączka mylić z pączkiem kwiatowym, z którego rozwinie się kwiatostan herbacianego krzewu. Są to nierozwinięte liście, które wyrastają w kształcie cygara, z którego to „odwijają” się kolejne liście. Grubość pączka określa też zbiór, ponieważ zbiera się same pączki skoro tylko się pojawią, są one wtedy grubsze niż te, które zrywa się po rozwinięciu pierwszego liścia.
Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem. Mają także więcej kofeiny, której roślina używa do obrony przed insektami oraz więcej polifenoli, które są związane ze wzrostem liścia (a które zatracają się, gdy ten jest już duży i dojrzały).
Puchate pączki stały się cechą rozpoznawczą dla wielu jakościowych herbat. Poszukujemy tych srebrzystych kiełków w herbacie białej i zielonej. W czarnej i w Pu-Erh dzięki obróbce zauważamy je jako złocisto-pomarańczowe.
Po co roślinie herbaty włoski i jaki mają wpływ na smak?
Są to tak zwane trichomy. Występują na różnych roślinach, czasem obecne są w czasie całego życia liścia, czasem, jak w herbacie, są zrzucane, gdy liść podrośnie. Mają różne funkcje i budowę. W przypadku herbaty pełnią przede wszystkim rolę ochronną. Małe pączki herbaciane są szczególnie wrażliwe na owady oraz zbyt mocne promieniowanie słoneczne, między innymi dlatego, że skórka liścia jest jeszcze miękka, cienka i nie może zapewnić odpowiedniej ochrony.
Włoski ograniczają dostęp owadów do samego liścia. Zwyczajnie trudniej jest przedostać się owadom przez warstwę futerka, które w dodatku odstraszająco pachnie. Okazuje się, że olejki lotne odpowiadające za wspaniały i pożądany przez nas aromat herbaty, dla owadów są nieprzyjemne i jednym z ich zadań jest odstraszenie szkodników. Rola włosków jest tutaj duża, ponieważ to na nich gromadzi się olejek lotny i pachnie. Dla owadów to zła wiadomość, dla koneserów herbaty dobra. Więcej olejków uwięzionych w herbacianym puchu to więcej aromatu w naparze!
Inną ważną rolą trichomów jest ocienianie młodych listków. Blokują one zbyt intensywnie promieniowanie słoneczne, które nie dociera do samego liścia. Skutkiem tego jest więcej aminokwasów w pączku oraz mniej polifenoli obecnych w starszych liściach, odpowiadających za gorzki smak.
Niepozorne włoski na pączkach odpowiadają zatem za nuty umami w naparze, jego słodycz i bogactwo aromatów.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
89 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
33 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata Lung Ching
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]
lis
Herbata na przeziębienie
Sezon przeziębieniowo-grypowy szaleje. Znowu wszyscy dookoła kichają, kaszlą i prychają. Wszędzie pełno reklam “super ekstra”[...]
paź
Sprawdzamy herbaty Miss Ti Matcha Latte i Milk Tea
W Lidlu pojawiły się dwa napoje herbaciane. Dwie butelki, każda po 500ml i 130 kalorii.[...]
1 Comment
lut
Herbatka ze skórek owoców
Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]
wrz
Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?
Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]
kwi
7 ciekawostek historycznych, których nie wiedzieliście o herbacie
Gdy w 1972 roku prezydent USA Richard Nixon odwiedzał Chiny, otrzymał od Mao Zedonga małą[...]
maj
Czym jest yerba mate?
Dla osób lubiących eksperymentować, świat mate daje wiele miejsca do popisów. Znane są nie tylko[...]
sty
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty