Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty pasuje mięta, a do jakiej konfitura? Kiedy dodać miód, a kiedy cytrynę. Czyli popularne i mniej znane dodatki do herbaty.

Wiele osób lubi urozmaicić sobie swoją herbatę dodając do niej czegoś już po zaparzeniu. Mało tego, wiele herbacianych kultur wytworzyło swoje narodowe sposoby podawania herbaty i przepisy wyjątkowe dla danego regionu.

Nie mówimy tutaj o mieszankach smakowych, gdzie dodatki mieszamy już z suszem herbacianym tworząc aromatyzowaną herbatę gotową do parzenia, ponieważ tego zwykle nie przygotowujemy sobie w domu samodzielnie lecz kupujemy już gotowe produkty, których na rynku nie brakuje. Skupmy się na tych dodatkach i przyprawach jakie zwykliśmy dodawać do herbaty samodzielnie, najczęściej do gotowego już naparu. Pierwsze co nam przychodzi na myśl to oczywiście…

Cukier do herbaty

Jest to dodatek wręcz intuicyjny, który kojarzy się z herbatą. Popularność cukru do herbaty wiąże się często z nieumiejętnym parzeniem, które sprawia, że herbata jest gorzka i mamy ochotę ją nieco osłodzić. Koneserzy herbaty nie słodzą ponieważ zaburza ona naturalny smak naparu lecz jest to kwestia gustu. Pomijając więc zdanie purystów oraz kwestie zdrowotne herbata i cukier lubią się zdecydowanie. Warto pamiętać o tym, że cukier występuje w wielu rodzajach różniących się smakiem i mniej lub bardziej pasujących do poszczególnych herbat. Mamy cukier trzcinowy, dark muscovado, kokosowy, palmowy i cały szereg płynnych syropów z agawy, daktyli, trzciny cukrowej czy syrop klonowy. Często zastępujemy w ostatnich czasach mało zdrowy cukier różnymi słodzikami takimi jak stewia, ksylitol itp. Wszystko jest kwestią gustu i indywidualnych preferencji, pamietać jedynie trzeba by dodatki nie trafiały do naparu w czasie parzenia ponieważ zmieniają gęstość wody i wpływają negatywnie na jakość parzenia. Innym popularnym sposobem słodzenia jest…

Miód do herbaty

Jak wiadomo pszczeli miód jest bardzo zdrowy, rozgrzewa, wzmacnia i działa bakteriobójczo. Kiedy chorujemy lub gdy przemarzliśmy herbata z miodem jest obowiązkowym napojem na naszym stole. Miodów pszczelich jest bez liku i właściwie każdy pasuje do herbaty. Wybór miodu jest kwestią gustu. Najbardziej pasuje do herbaty czarnej. W przypadku miodu ważne jest to by dodawać go do przestudzonego naparu, którego temperatura nie przekracza 40 stopnic Celsjusza, wtedy zachowuje on swoje prozdrowotne właściwości. Oczywiście nic złego nie stanie się jeśli dodamy miód do gorącej herbaty, tuż po zaparzeniu. Stracimy wtedy oczywiście większość leczniczych właściwości naparu lecz napój będzie słodki i będzie miał lubiany przez wiele osób miodowy smak. W przypadku przeziębień lubimy dodać do herbaty także inne przyprawy takie jak…

Korzenne dodatki do herbaty

Imbir, cynamon, kardamon, goździki, a nawet pieprz i lukrecja to przyprawy kojarzące nam się z herbatą w stylu indyjskim czyli z masala chai, której popularność dawno opuściła już Indie docierając i do nas. Zwłaszcza gdy zziębnięci chcemy się rozgrzać sięgamy po te dodatki pasujące najbardziej do herbaty czarnej. Imbir lubimy świeży, starty do herbaty, inne, suche przyprawy najlepiej jest wrzucić do naparu w całości lub rozbić w moździerzu i dodać już do herbaty w czasie parzenia. Imbir rozgrzewa nas i wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przy niestrawnościach, goździki są bakteriobójcze i przeciwbólowe, cynamon poza swoim szeroko lubianym aromatem posiada tę zaletę, że wzmacnia przyswajanie leczniczych substancji więc świetnie łączy się z innymi korzeniami, sam w sobie jest także bakteriobójczy. Nieodzownym dodatkiem do masala chai jest także…

Mleko do herbaty

Służące do przygotowania słynnej bawarki, czyli herbaty z mlekiem. Co ciekawe tylko w Polsce się ją tak nazywa, jej szersza nazwa to herbata po angielsku. Na pewno każdy słyszał o tym, że Brytyjczycy lubią dodawać do herbaty mleko i nie może odbyć się bez tego żaden tradycyjny five o’clock. Dodatek mleka łagodzi smak herbaty i czyni ją bardziej deserową. Warto pamietać o tym by dodawać je do gotowego naparu ponieważ nie jest ono dobrym rozpuszczalnikiem i źle wpływa na proces parzenia. Nie pasuje także do wszystkich herbaty, choć istnieją przepisy z zieloną herbatą i mlekiem to jednak najchętniej dodajemy mleko do herbaty czarnej. Pamietajmy by była to mocna i esencjonalna herbata tak by mleko nie stłumiło smaku herbaty. Choć dodatek ten jest najpopularniejszy w Anglii u nas raczej najczęstszym jest…

Cytryna do herbaty

Plasterek cytryny lub jej sok doskonale komponuje się z aromatem herbaty, w naszym kręgu kulturowym często możemy dostać w restauracji plasterek cytryny do herbaty choć wcale o nią nie prosiliśmy, dowodzi to tego jak bardzo ją lubimy w naszej filiżance. Znaleźć możemy liczne przestrogi poparte naukowymi badaniami aby liści herbacianych nie łączyć z cytryną ponieważ kwas cytrynowy ma zdolność wiązania glinu pochodzącego z liści herbacianych. Powstały w ten sposób związek jest przyswajalny przez nasze ciało i może mieć zły wpływ na nasz układ nerwowy. Zjawisko to wymaga bardzo dużych ilości i długiego stosowania stąd wiele osób marginalizuje to ryzyko. Tak czy inaczej warto cytrynę dodawać do gotowego naparu. Cytryna pasuje nie tylko do herbaty czarnej, poprawia także orzeźwiające właściwości herbaty zielonej. Skoro już o zielonej herbacie mowa to jest też inny tradycyjny do niej dodatek a mianowicie…

Mięta do herbaty

Coś co kojarzy nam się z północną Afryką i słynną herbatą po marokańsku to świeże liście mięty. Można sobie z powodzeniem przygotować jeśli nie oryginalną herbatę marokańską to orzeźwiajacy i smaczny herbaciany napój dodając świeżej mięty do gorącej herbaty zielonej, można także użyć herbaty zimnej przygotowując w ten sposób wyśmienitą herbatę mrożoną doskonałą na letnie upały. Nie tylko mięta może trafić do herbaty ponieważ inne zioła komponują się z nią równie dobrze, zwłaszcza…

Kwiaty do herbaty

Płatki róży, jaśminu, hibiskusa lub kwiat lawendy to coś co chętnie widzimy w swojej herbacie, suszone można dodać do suszu herbacianego i zaparzyć razem, można użyć świeżych, pasują zarówno do herbaty czarnej jak i zielonej, do gorącej jak i zimnej. Kwiaty dodadzą naszemu naparowi nowego, orientalnego charakteru. Zauważmy, że kuchnia bliskowschodnia bardzo ceni sobie kwiaty nieco w innej formie, popularna jest tam…

Woda różana do herbaty

Zwłaszcza w Libanie chętnie dolewa się wody różanej do herbaty czy to ciepłej czy zimnej. Również w Iranie spotkamy ten dodatek. Pamiętajmy, że warto herbatę zaparzyć nieco mocniej jeśli planujemy dodać do niej różaną wodę ponieważ rozcieńcza ona nieco napar. Doskonale komponuje się z cukrem i kardamonem. Skoro jesteśmy już na wschodzie to nie można tutaj nie wspomnieć o innym popularnym dodatku jakim są…

Konfitury do herbaty

Herbata z konfiturami kojarzy nam się słusznie z samowarem i herbatą w stylu rosyjskim, pamiętajmy jednak, że są miejsca gdzie konfitury zrosły się z herbacianym naparem bardziej nierozerwalnie jak choćby Azerbejdżan. Do wyboru mamy szeroki wachlarz konfitur, najpopularniejsza jest wiśniowa, brzoskwiniowa i malinowa ale właściwie ogranicza nas tutaj jedynie wyobraźnia. Zasada jest jedna, nie należy dodawać konfitur do herbaty ponieważ uchodzi to za brak ogłady. Konfiturę małą łyżeczką nakłada się na spodek po czym umieszcza porcjami w ustach i popija herbatą czystą. Gdy dodamy konfiturę do naparu zrobi się on mętny i nieestetyczny, pełen kawałków owoców, które trudno będzie nam wypić w elegancki sposób. Zwyczaj ten jest u nas mało popularny ale miejmy świadomość, że istnieje sporo innych dodatków używanych na świecie, a naszym zdaniem pasujących do herbaty jeszcze mniej, na przykład…

Sól, masło, ryż, kasza, soda, sól siarkowa, bazylia i szafran do herbaty

To tylko niektóre z nietypowych dodatków jakie popularne są w odległych od nas kulturowo miejscach. W dzisiejszych czasach jesteśmy jednak coraz bardziej ciekawi przepisów kulinarnych i smaków z drugiego końca świata toteż może ktoś miałby ochotę skosztować herbaty po tybetańsku z masłem jaka i solą, lub pachnącej jajkami z cytryną i siarkową solą pijaną w Kolkacie. Może przypadłaby nam do gustu zielona herbata z mlekiem, solą i kaszą po mongolsku lub różowa pakistańska herbata z pistacjami i sodą oczyszczoną czy wreszcie wersja indyjskiem masala chai przygotowanej z miejscową bazylią? Nie bójmy się eksperymentować i pamietajmy, że nasza czarna herbata z cukrem i cytryną może być dla kogoś niemniej nietypowa.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główne: Jadwiga Janowska


Dodaj komentarz