Dong Ding, Tung-ting
Herbata oolong lub – jak kto woli – niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze sadzonki herbat, z których pochodzi Dong Ding pochodziły ze starych drzew w górach Wuyi w Chinach w prowincji Fujian. Sadzonki te zasadzono na górze „zmrożony szczyt” na Tajwanie. Nazwa nie wiąże się z temperaturą, ponieważ średnia w tym regionie wynosi około 20 stopni Celsjusza. Wyrażenie „mrozić stopy” pochodzi z języka tajwańskiego oznacza chodzić na palcach, a właśnie w ten sposób trzeba było się wspinać na szczyt góry, by zbierać tę herbatę. Krzewy herbaciane głównie typu qingxin wulong uprawiane są na wysokości 700 – 1200 m n.p.m.
Oryginalny Dong Ding pochodzi z regionu Luku w prowincji Nantou na Tajwanie. Jednakże dziś produkcja jest prowadzona tam w ograniczonym stopniu a większość tej herbaty pochodzi z innych miejsc, jest jednak wytwarzana w identyczny sposób z identycznych krzewów w niemal identycznych warunkach.
Oolong Dong Ding jest oolongiem niżej fermentowanym (około 30%) cechuje się liśćmi mocno zwiniętymi i delikatnym kwiatowo-owocowym aromatem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Yerba mate despalada
Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]
Herbata pu-erh Moonlight White
Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]
wrz
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]
mar
Czarna kawa czy czarna herbata?
Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]
sty
Skąd pochodzi herbata?
Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]
wrz
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy
Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]
mar
Najnowsze badania dotyczące herbaty
Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]
wrz