Wynalazcą french pressa jest Włoch Attilio Calimani, który w 1929 roku opatentował to proste w obsłudze urządzenie do parzenia kawy. Nazwę bohatera odcinka zawdzięczamy temu, że to właśnie Francuzi spopularyzowali w Europie oddzielanie fusów od naparu i podjęli pierwsze próby stworzenia takiego akcesorium.
Parzenie kawy za pomocą French Pressa
Rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej utracie temperatury. W tym samym czasie przygotowujemy odpowiednią porcję ziaren (6g kawy na 100g wody) i mielimy ją na grubość drobinek cukru. Zbyt drobne zmielenie spowoduje przeparzanie się naparu i za szybkie opadnięcie drobinek na dno, natomiast zbyt gruby stopień zmielenia będzie skutkował naparem o płaskim smaku i niskiej intensywności. Gdy jesteśmy gotowi do rozpoczęcia parzenia wylewamy wrzątek z french pressa, wsypujemy kawę i zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Po upływie 4 minut przełamujemy łyżką kożuch i ściągamy pozostałą piankę za pomocą łyżek.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Zostawiamy następnie urządzenie na ok.5 minut, aby drobinki kawy opadły. To bardzo ważne, ponieważ jednym z dużych minusów tej metody jest przedostawanie się pyłu do filiżanki, co czyni kawę „brudną” w smaku. W tym czasie kawa i tak jest zbyt gorąca do picia, warto więc być cierpliwym. Po czterech minutach wkładamy tłok – jedynie do wysokości powierzchni kawy. Nie należy wciskać go zbyt głęboko, aby nie wzburzyć fusów. Następnie bardzo delikatnie przelewamy napar do osobnego dzbanka, aby zapobiec przeparzeniu się kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie
Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]
sie
Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku
Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]
maj
Wielki Test Ekspresowych Herbat
Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test!
lut
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru
Herbata z hibiskusa, hibiskus
Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]
2 Comments
mar
Zbiory herbaty w Darjeeling
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]
maj
Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?
Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]
1 Comments
sty
Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty
Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]
kwi