ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gaiwan

Wywodzący się z Chin zestaw do parzenia herbaty. Jest to nic innego jak czarka z wieczkiem (gai – wieczko, wan – czarka). Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się gaiwany na dwie grupy. Gaiwany duże, mające również podstawkę i często mały dziobek do nalewania niejednokrotnie zaopatrzony w specjalny grzebień filtrujący napar. Gaiwany małe są zdecydowanie mniejsze i pozbawione podstawki, posiadają również szerszy brzeg czarki za który tę wersję gaiwana chwyta się przy nalewaniu. Gaiwan jest często elementem zestawu gong fu cha ale częściej używany jest samodzielnie.

Samo naczynie wywodzi się z dynastii Ming w latach 1368 – 1644. Jako pierwszy opisał je wielki mistrz herbaty Lu Yu. Inne źródła podają, że używa się go już od 1350 roku. Innymi nazwami gaiwana są pinyin lub gàibēi. Duży Gaiwan symbolizować ma trzy sfery świata. Wieczko – niebo, podstawka – ziemię a czarka świat ludzi bądź samego człowieka. Czasem porównywany jest także do serca, w którym parzy się herbata.

Użycie Gaiwana nie jest trudne. Należy użyć nieco więcej suszu herbacianego i parzyć go nieco krócej niż w normalnych warunkach. Gaiwan stosowany powinien być zwłaszcza do oolongów dzięki czemu po kolejnych parzeniach czarka powinna być wypełniona liśćmi. Po zaparzeniu herbatę należy zlać lub w przypadku mniejszych gajwanów wypić wprost z czarki gajwana. Chwycić należy gajwan trzema palcami. W przypadku Gaiwana dużego kciuk przytrzymuje na środku wieczko a palce wskazujący i środkowy wsuwa się pod spodek i w ten sposób całość podnosi się i przechyla. W przypadku Gaiwana małego kciukiem i palcem środkowym chwytamy wywinięty i szeroki brzeg czarki, a palcem wskazującym przytrzymujemy wieczko w czasie przechylania. Gaiwan jako narzędzie do degustacji herbaty daje szerokie możliwości cieszenia się wieloma aspektami herbaty. Dzięki specjalnej konstrukcji ułatwia ocenę liści po poszczególnych parzeniach, wieczko natomiast służące jako niuchar pozwala wygodnie cieszyć się zapachem herbaty. Nie bez znaczenia jest niewielka pojemność Gaiwana co pozwala zaparzyć herbatę wielokrotnie. Zwłaszcza oolongi, które można parzyć kilka a nawet kilkanaście razy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czarka energetycznej herbaty

Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Kraus

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Kraus. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

1 Comments

Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach

Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy

Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]

Herbaciane masło

Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć[...]

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.