ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata jest coraz popularniejsza w kuchni, ponieważ coraz więcej osób spogląda na nią szerzej niż tylko na napar. Herbata jest ziołem i chociaż nie mamy zwykle dostępu do świeżych liści to możemy z powodzeniem traktować ją jako aromatyczny dodatek do naszych potraw na wzór innych ziół.

Wiele książek kucharskich wymienia w niektórych przepisach jako składnik liście lub napar różnych herbat. Zainteresowani są nią również mistrzowie kuchni, tworząc wyszukane połączenia smakowe. Spośród wielu ciekawych przepisów na przygotowywanie potraw z herbatą, do których z pewnością wrócimy – ponieważ temat jest niezwykle rozległy – zainteresował mnie szczególnie przepis na herbaciane masło.

Herbata zielona japońska Japan Shincha Kirishima 2020
Herbata zielona japońska Japan Shincha Kirishima 2020

Przepis na masło ziołowe

Przygotowywanie ziołowych maseł nie jest niczym nowym. Samo masło nie jest nowym wynalazkiem. Nawet trudno określić kiedy człowiek nauczył się pozyskiwać tłuszcz z mleka. Fakt jest taki, że od starożytności do czasów dzisiejszych masło jest ważnym elementem diety.

Produkcja maseł ziołowych jest szalenie prosta i nie trzeba kupować już gotowych, ponieważ stosunkowo szybko i bezproblemowo można przygotować sobie je w domu.

  • Masło pozostawić w pokojowej temperaturze, by zmiękło.
  • Następnie użyć blendera, aby wymieszać je dokładnie ze świeżymy, posiekanymi ziołami. Popularne są szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia i czosnek, choć dodać do masła możemy czego dusza zapragnie. W tym i herbaty.

Herbaciane masło – czy to dobre połączenie?

Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć o słynnej tybetańskiej herbacie z masłem. Tłuszcz świetnie absorbuje różnego rodzaju aromaty toteż z łatwością można aromatyzować oliwy oraz masła.

Jak zrobić masło herbaciane?

Są dwie metody, na ciepło i na zimno. Na ciepło oczywiście musimy masło roztopić i pomieszać z herbatą, lecz nie podgrzewać go na tyle mocno, by wytrąciły się białka z mleka. W ten sposób robi się masło klarowane. Na zimno zaś postępujemy jak z masłem ziołowym. Zwyczajnie blendujemy je z herbatą.

Aby użyć herbaty do aromatyzowania masła musimy ją drobno zmielić w moździerzu. Używamy do tego herbaty czarnej lub zielonej, choć ogranicza nas tutaj jedynie nasza wyobraźnia oraz to, do czego zamierzamy naszego masła użyć.

Podstawowy przepis wyglądałby następująco.

  • Zmielić w moździerzu łyżkę czarnej herbaty ze szczyptą soli.
  • Kostkę masła roztopić w garnku.
  • Dodać herbatę i mieszać ostrożnie podgrzewając aż wyraźnie wyczuwalny będzie zapach herbaty.
  • Przykryć i pozostawić do wystudzenia.
  • Plastyczne masło przełożyć na folię spożywczą i uformować w gruby wałek, schłodzić w lodówce.

Jeśli preferujemy metodę zimną, wystarczy zmieloną herbatę z solą dodać do masła i zblendować, po czym schłodzić uformowawszy w wałek. Masło takie nadaje się do gotowania jak i do kanapek. Serdecznie polecam.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Hot Tea Cooking with Camellia Sinensis – Sazane Catty

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]

Yerba Mate Ognista

Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]

Herbata Mleczny Oolong opinie

Mleczny Oolong to bardzo wyjątkowo aromatyzowana herbata. Nie ma tutaj żadnych dodatków, aromatów i innych.[...]

Kalorie w świątecznej herbacie

Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]

Przepis na Spring Rolls z zielonym makaronem z herbatą Matcha

Spring Rolls to przekąska przypominająca sajgonki lecz przygotowana na zimno. Surowy, namoczony papier ryżowy wypełniony[...]

1 Comments

Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie

Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]

Czerwona herbata pu-erh mini toucha

Kiedy robi się chłodniej po upalnych dniach, miło jest usiąść z czymś ciepłym w kubku.[...]

Herbata japan style, herbata w japońskim stylu: czy warto kupić?

Na internetowych aukcjach roi się od herbaty zielonej w bardzo niskiej cenie: herbata zielona Gyokuro,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.