W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w sensoryce jako roztwór bazowy, dający badanemu wrażenie czystej goryczy. Innymi gorzkimi substancjami są katechiny, w tym najbardziej porządane i prozdrowotne EGCG. Gorzka jest także tanina, garbnik, który odpowiada także za cierpkość naparu.
Receptory rozpoznają konkretną substancję i jeśli ją wykryją wysyłają o tym sygnał do mózgu. Na kofeinę reaguje 6 różnych receptorów i to połączony sygnał z nich umożliwia wysłanie do mózgu sygnału o goryczy.
Właściwości gorzkiej herbaty:
- pomaga przy zatruciach pokarmowych,
- ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków,
- tanina ma wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie,
- badania przeprowadzone na Sri Lance dowodzą natomiast skutecznego działania czarnej herbaty na polu libido.
Dlaczego herbata jest gorzka? Jakie związki za to odpowiadają?
Herbata zawiera substancje (kofeinę i katechiny) rozpoznawane przez receptory na naszym języku jako gorzkie, co z kolei ostrzega nasz mózg przed substancjami mającymi wpływ na funkcjonowanie naszego ciała, w tym trucizny.
Od czego zależy zawartość gorzkich substancji w herbacie?
Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny i polifenoli w samym liściu. Na to ma wpływ bardzo wiele czynników: kultywar herbaciany, wiek zbieranych liści, sposób obróbki, terroir (gleba, pogoda, nasłonecznienie, opady), a nawet pogoda podczas zbiorów.
Za gorzki smak herbaty odpowiada sposób parzenia. Ponieważ im więcej gorzkich substancji rozpuści się w wodzie, tym bardziej wyczuwalny będzie ten smak w naparze. Im woda cieplejsza a czas parzenia dłuższy tym gorycz intensywniejsza, a herbata, potocznie mówiąc, bardziej przeparzona.
Kofeina w gorzkiej herbacie
Kofeina wydziela się do naparu praktycznie od początku parzenia w dużej ilości. Już 80% kofeiny przedostaje się do naparu w ciagu pierwszej minuty. Taki procent tanin znajdzie się w naparze dopiero po 7 minutach.
Nieprawdą zatem jest, że herbata parzona długo jest odprężająca, ponieważ kofeiny przybywa w naparze wraz z czasem parzenia. Nieprawdą jest także, że garbniki reagują z kofeiną. Prawdą jednak jest, że herbatę parzoną krótko wiele osób opisuje jako smaczniejszą. Duża ilość garbników może także nam zaszkodzić, zwłaszcza poprzez ograniczanie przyswajania żelaza.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
B: Broken, oznaczenie jakości herbaty
B: Broken jest to oznaczenie jakości herbaty. Litera B w zestawie z innymi literami oznacza,[...]
Zbiory herbaty w Darjeeling
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]
maj
Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu
Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]
1 Comments
mar
Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa
Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]
lut
Yerba mate de leche
Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz