ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w sensoryce jako roztwór bazowy, dający badanemu wrażenie czystej goryczy. Innymi gorzkimi substancjami są katechiny, w tym najbardziej porządane i prozdrowotne EGCG. Gorzka jest także tanina, garbnik, który odpowiada także za cierpkość naparu.

Receptory rozpoznają konkretną substancję i jeśli ją wykryją wysyłają o tym sygnał do mózgu. Na kofeinę reaguje 6 różnych receptorów i to połączony sygnał z nich umożliwia wysłanie do mózgu sygnału o goryczy.

Właściwości gorzkiej herbaty:

  • pomaga przy zatruciach pokarmowych,
  • ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków,
  • tanina ma wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie,
  • badania przeprowadzone na Sri Lance dowodzą natomiast skutecznego działania czarnej herbaty na polu libido.

Dlaczego herbata jest gorzka? Jakie związki za to odpowiadają?

Herbata zawiera substancje (kofeinę i katechiny) rozpoznawane przez receptory na naszym języku jako gorzkie, co z kolei ostrzega nasz mózg przed substancjami mającymi wpływ na funkcjonowanie naszego ciała, w tym trucizny.

Herbata czarna Yunnan Imperial organiczna 50g
Herbata czarna Yunnan Imperial organiczna 50g

Od czego zależy zawartość gorzkich substancji w herbacie?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny i polifenoli w samym liściu. Na to ma wpływ bardzo wiele czynników: kultywar herbaciany, wiek zbieranych liści, sposób obróbki, terroir (gleba, pogoda, nasłonecznienie, opady), a nawet pogoda podczas zbiorów.

Za gorzki smak herbaty odpowiada sposób parzenia. Ponieważ im więcej gorzkich substancji rozpuści się w wodzie, tym bardziej wyczuwalny będzie ten smak w naparze. Im woda cieplejsza a czas parzenia dłuższy tym gorycz intensywniejsza, a herbata, potocznie mówiąc, bardziej przeparzona.

Kofeina w gorzkiej herbacie

Kofeina wydziela się do naparu praktycznie od początku parzenia w dużej ilości. Już 80% kofeiny przedostaje się do naparu w ciagu pierwszej minuty. Taki procent tanin znajdzie się w naparze dopiero po 7 minutach.

Nieprawdą zatem jest, że herbata parzona długo jest odprężająca, ponieważ kofeiny przybywa w naparze wraz z czasem parzenia. Nieprawdą jest także, że garbniki reagują z kofeiną. Prawdą jednak jest, że herbatę parzoną krótko wiele osób opisuje jako smaczniejszą. Duża ilość garbników może także nam zaszkodzić, zwłaszcza poprzez ograniczanie przyswajania żelaza.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy można mieszać bombillą w Yerba Mate, jak wkładać bombillę do Yerba Mate

Jak poprawnie wkładać bombille do Yerba Mate i co zrobić, żeby rurka do picia Mate[...]

Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki

Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]

1 Comments

I wtedy piję herbatę

Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]

1 Comments

Cybuch do fajki wodnej

Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z[...]

Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]

Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?

Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo

Mocna herbata na co pomaga

Na początek trzeba zastanowić się co to jest mocna herbata. Wiele osób uważa, że jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.