W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w sensoryce jako roztwór bazowy, dający badanemu wrażenie czystej goryczy. Innymi gorzkimi substancjami są katechiny, w tym najbardziej porządane i prozdrowotne EGCG. Gorzka jest także tanina, garbnik, który odpowiada także za cierpkość naparu.
Receptory rozpoznają konkretną substancję i jeśli ją wykryją wysyłają o tym sygnał do mózgu. Na kofeinę reaguje 6 różnych receptorów i to połączony sygnał z nich umożliwia wysłanie do mózgu sygnału o goryczy.
Właściwości gorzkiej herbaty:
- pomaga przy zatruciach pokarmowych,
- ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków,
- tanina ma wpływ na układ krwionośny i serce działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie,
- badania przeprowadzone na Sri Lance dowodzą natomiast skutecznego działania czarnej herbaty na polu libido.
Dlaczego herbata jest gorzka? Jakie związki za to odpowiadają?
Herbata zawiera substancje (kofeinę i katechiny) rozpoznawane przez receptory na naszym języku jako gorzkie, co z kolei ostrzega nasz mózg przed substancjami mającymi wpływ na funkcjonowanie naszego ciała, w tym trucizny.
Od czego zależy zawartość gorzkich substancji w herbacie?
Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny i polifenoli w samym liściu. Na to ma wpływ bardzo wiele czynników: kultywar herbaciany, wiek zbieranych liści, sposób obróbki, terroir (gleba, pogoda, nasłonecznienie, opady), a nawet pogoda podczas zbiorów.
Za gorzki smak herbaty odpowiada sposób parzenia. Ponieważ im więcej gorzkich substancji rozpuści się w wodzie, tym bardziej wyczuwalny będzie ten smak w naparze. Im woda cieplejsza a czas parzenia dłuższy tym gorycz intensywniejsza, a herbata, potocznie mówiąc, bardziej przeparzona.
Kofeina w gorzkiej herbacie
Kofeina wydziela się do naparu praktycznie od początku parzenia w dużej ilości. Już 80% kofeiny przedostaje się do naparu w ciagu pierwszej minuty. Taki procent tanin znajdzie się w naparze dopiero po 7 minutach.
Nieprawdą zatem jest, że herbata parzona długo jest odprężająca, ponieważ kofeiny przybywa w naparze wraz z czasem parzenia. Nieprawdą jest także, że garbniki reagują z kofeiną. Prawdą jednak jest, że herbatę parzoną krótko wiele osób opisuje jako smaczniejszą. Duża ilość garbników może także nam zaszkodzić, zwłaszcza poprzez ograniczanie przyswajania żelaza.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]
lip
Yerba mate elaborada
Yerba Mate: Elaborada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem con palo. Yerba[...]
Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie
Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]
sie
10 filmów o herbacie i kawie, które Cię zaciekawią
Poniżej prezentujemy listę 10 filmów na kanale Czajnikowy.pl, które wydają się nam interesujące, a które[...]
kwi
Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)
Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]
lut
Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?
Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]
cze
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut
Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?
Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów),[...]
kwi