Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata biała Bai Hao Yin Zhen
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich, określana mianem najlepszej białej herbaty. Jej nazwa oznacza białą igłę. Te igiełki to nic innego jak herbaciane pąki liściowe. Yin Zhen jest herbatą pąkową i nie powinna zawierać dojrzałych liści. Pączki zbiera się z krzewów odmiany Da Bai (Wielka Biel), które rosną w prowincji Fujian. Obecnie jednak można również spotkać Białe Igły pochodzące z Indii lub Nepalu. Yin Zhen zbierana jest ręcznie wiosną (przełom kwietnia i maja), a następnie poddawana procesowi więdnięcia. Każdy kolejny etap produkcji herbaty musi być bardzo uważny, tak by nie zniszczyć charakterystycznego białego puszku.
Trzy różne parzenia herbaty białej Yin Zhen
W herbacie zawsze podobało mi się to, że istnieje bardzo wiele metod i sposobów jej przygotowywania. Nie inaczej jest z Yin Zhen. W internecie znajdziemy całkiem sporo podpowiedzi jak się ją parzy. Wybrałam trzy do przetestowania.
Według zaleceń: łyżeczka herbaty, woda o temperaturze 90 stopni, czas parzenia 5 minut. Mój zaparzacz nie podołał. Biała igła jest dla niego zbyt duża. Szkoda było ją niszczyć. Napar mimo dłuższego parzenia nie miał prawie wcale zapachu. Zmienił jedynie kolor na lekko żółty i miał słodki posmak.
Dużo lepszy efekt uzyskałam parząc herbatę według zaleceń znalezionych na stronie Vicony Teas. Około 2 gramów herbaty wsypałam do ogrzanego czajniczka i zalałam mniej więcej do połowy wodą o temperaturze 90 stopni. Po około 2 minutach dolałam pozostałą wodę (również 90 stopni). Zapach był o wiele wyraźniejszy, podobnie jak smak, który w końcu dało się poczuć – słodki i delikatnie kwiatowy. Nie można też odmówić bardzo ładnego wyglądu parzącej się herbacie.
Cold brew herbaty białej Yin Zhen
Najlepszy według mnie efekt miała Yin Zhen zaparzona na zimno (cold brew). Około 3 łyżeczek herbaty zalałam zimną wodą i pozostawiłam na około 10 godzin w lodówce. Zapach był najintensywniejszy, najbardziej podobny do tego przyjemnego aromatu suszu. Podobnie ze smakiem, był esencjonalny. W upale jak znalazł. Świetnie gasi pragnienie.
Yin Zhen to druga biała herbata (po Pai Mu Tan), którą miałam przyjemność spróbować. Miałam co do niej wielkie oczekiwania, bo przecież to jedna z najsłynniejszych herbat. Po zaparzeniu jej na kilka różnych sposobów mogę śmiało powiedzieć, że mimo iż jest herbatą słodką, a za takimi nie przepadam, to jest delikatna i subtelna w smaku. Z chęcią będę testowała nowe sposoby jej przygotowywania.
Źródła: viconyteas.com, cajchai.com, morzeherbaty.pl, wikipedia.org
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]
paź
Herbaciarnia Czajownia Wrocław
Herbaciarnia Czajownia Wrocław dane kontaktowe: telefon: 71 727 95 75, adres: Wrocław, ul. Białoskórnicza 7/8/9
Herbata Mleczny Oolong opinie
Mleczny Oolong to bardzo wyjątkowo aromatyzowana herbata. Nie ma tutaj żadnych dodatków, aromatów i innych.[...]
maj
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]
kwi
Międzynarodowy dzień herbaty
Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]
gru
Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu
Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką[...]
lut