Honeybush, czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje orzeźwienie. Może być podawany dzieciom bo nie zawiera kofeiny, a jest bogaty w witaminy.
Pochodzenie Honeybusha
Tak samo jak Rooibos, do którego Honeybush jest podobny, jest to roślina pochodząca z południowej Afryki z okolic Kapsztadu i tylko tam rośnie. Nie udało się jej nigdzie indziej wyhodować. To jedyne miejsce gdzie krzew ten naprawdę dobrze się czuje. Z tego powodu praktycznie się go nie uprawia. Większość asortymentu dostępnego na rynku to dziko rosnący Honeybush, zbierany przez miejscową ludność. Honeybush jest rośliną z rodziny Cyclopia. Istnieje kilka roślin z tej rodziny, które nadają się do przygotowania naparu. Czysty Honeybush powinien mieć większe listki i grubsze łodygi od Rooibosa. Jest szereg rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę określając jego jakość, ale susz, który trafia na nasz rynek jest wiele razy przebadany więc my jako konsumenci nie musimy się już tym przejmować. W sprzedaży dostępne są także mieszkanki z dodatkami owoców, roślin i kwiatów.
Honeybush: parzenie i sposób podania
Honeybusha tak jak Rooibosa najwygodniej jest parzyć w papierowym filtrze. Susz jest bardzo drobny, co sprawia że wszelkiego rodzaju zaparzacze mogą się nie sprawdzić. Filtr zapewnia cyrkulację wody, a zarazem jest odpowiedni do tak drobnych ziół. Zalewamy Honeybusha wrzątkiem, chociaż można go nawet podgotować parę minut. W odróżnieniu od Rooibosa jest to roślina, która troszeczkę słabiej się parzy. Stąd wydłużony czas parzenia do około 10 minut. Uzyskany napar jest przyjemnie brązowy. Aromat jest jeszcze bardziej miodowy niż w przypadku Rooibosa. Wyjaśnia to pochodzenie nazwy Honeybush – miodokrzew afrykański.
Powszechnie Honeybusha pija się z mlekiem i cukrem. Na pewno warto spróbować takiego sposobu podania, szczególnie przy wersjach gotowanych.
Honeybush: właściwości zdrowotne
Działanie zdrowotne Honeybusha jest bardzo zbliżone do Rooibosa z uwagi na pokrewieństwo między tymi krzewami. Rooibos nie ma jednak aż tak rozkurczających właściwości jak Honeybush. Honeybush bardziej odpręża i rozkurcza mięśnie. Pozwala złagodzić bóle brzucha związane z trawieniem. Świetnie nadaje się do zwalczania bólów menstruacyjnych, łagodzi również nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą. Właściwości te powodują, że jest to roślina polecana szczególnie dla kobiet. Dodatkowo Honeybush łagodzi kaszel, zalecany jest przy wszelkiego rodzaju infekcjach gardła.
Historia Honeybusha
Historia Honeybusha nie jest długa i wiąże się z Holendrami, którzy brali udział w handlu herbatą. Należy zwrócić uwagę, że mowa o czasach,w których aby coś przywieść z Chin do Europy trzeba było opłynąć Afrykę dookoła. Nie istniały wtedy jeszcze dzisiejsze drogi morskie.
Na samym czubku Afryki zaczęto lokalizować składy i magazyny. Dzięki temu na początku XIX wieku zaczęło rozwijać się miasto Kapsztad. Zauważono, że okoliczna ludność pija Honeybusha i zaczęto go przywozić do Europy. W taki oto sposób trafił on na nasz kontynent.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Czym jest yerba mate?
Dla osób lubiących eksperymentować, świat mate daje wiele miejsca do popisów. Znane są nie tylko[...]
sty
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?
Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]
2 Comments
mar
Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha
Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]
lis
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata
Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]
lut
Herbaciarnia Czajownia Kraków
Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25