Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata czarna, następnie zielona. Część herbat jest w Indonezji produkowana metodami ortodoksyjnymi lecz większość czarnej herbaty wytwarza się tutaj metodą CTC. Czarne herbaty z Indonezji są najbardziej cenione, zielone uważa się za przeciętne.
Plantacje herbaciane w Indonezji
Indonezja jest obecnie siódmym największym producentem herbaty na świecie, chociaż w ostatnich latach produkcja herbaty zmalała nieco na rzecz bardziej lukratywnego przemysłu oleju palmowego. Eksport herbaty jednak wzrasta z roku na rok więc coraz więcej dociera jej na zachód. Największe uprawy herbaty w Indonezji znajdują się na Jawie i na Sumatrze. Uprawą herbaty zajmują się tam nie tylko wielkie plantacje ale także mniejsi rolnicy. Wielkie przedsiębiorstwa skupują od nich surowiec pod warunkiem, że jest on odpowiedniej jakości i pod swoją marką produkują herbatę na eksport.
Historia herbaty w Indonezji
Indonezja pojawiła się na mapie Europejczyków w 1513 roku kiedy to Holendrzy poszukując pieprzu dotarli do Wysp Korzennych. Niespełna sto lat później Holenderska Kompania Wschodnioindyjska założyła swoje liczne magazyny przeładunkowe na Jawie czyniąc z wyspy ważny węzeł handlowy. Dzięki temu wkrótce Holendrzy stali się czołowymi importerami herbaty do Europu. Dzięki rozwiniętemu handlowi z Japonią i Chinami magazyny na Jawie pękały w szwach, a towar nieustającą rzeką płynął do Amsterdamu. Również Holendrzy posadzili pierwszą herbatę w Indonezji w roku 1684 używając w tym celu nasion przywiezionych z Japonii.
Uprawy herbaty nie rozwijały się tam jednak dynamicznie, aż do roku 1878 kiedy to zachęceni sukcesami Brytyjczyków w Assamie Holendrzy sprowadzili na miejsce odmiany chińskiej herbatę assamską. Plantacje na Jawie udały się doskonale więc w 1900 roku rozpoczęto uprawę odmiany assamskiej na Sumatrze. Druga wojna światowa miała zły wpływ na przemysł herbaciany w Indonezji. Już w roku 1942 przed inwazją Japońską plantacje zaczęły popadać w ruinę. Dobra lokalizacja strategiczna wysp Indonezji sprawiła, że wojna odcisnęła piętno na tym kraju doprowadzając na wiele lat produkcję herbaty na skraj upadku. Dopiero pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku wdrożono nowe plany i programy na plantacjach i przemysł herbaciany zaczął się znów rozwijać.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe
Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]
cze
Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie
Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]
paź
Herbata ziołowa Lapacho działanie, herbata Inków właściwości
Lapacho: inaczej nazywana herbatką Inków, taheebo, ipe roxo lub Pau d’Arco. Jest to kora drzewa[...]
lip
Yerba mate sin palo
Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip
Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak
Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]
wrz
Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty
Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]
sie