Mięta – z tym słowem kojarzy nam się bardzo konkretny zapach, choć nie zdajemy sobie sprawy, że nie dla wszystkich roślin z tej rodziny jest on charakterystyczny. Nazwa całej miętowej rodziny pochodzi od imienia mitycznej greckiej nimfy Minte, która spodobała się Hadesowi. Zazdrosna Persefona zamieniła nimfę w roślinę, by jej mąż nie mógł jej posiąść. Prawdopodobnie stąd powiedzenie „poczuć do kogoś miętę”.
„Miętowy” zapach
To nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera mentol, czyli związek chemiczny posiadający ów specyficzny zapach. Mentol to najważniejsza substancja spośród składników mięty. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest on odpowiedzialny za popularność mięty w ogóle, ponieważ to on posiada szereg zastosowań.
Przede wszystkim mentol posiada bardzo charakterystyczny i odświeżający zapach, który masowo używany jest do aromatyzowania różnych produktów. Trudno znaleźć branżę związaną z zapachami, w której się go nie stosuje. Aromatyzuje się na „miętowo” przede wszystkim produkty spożywcze takie jak cukierki i gumy do żucia czy wyroby cukiernicze jak ciasta, kremy, lody i czekolady. Nie każdy o tym wie, ale tradycyjna kuchnia brytyjska nie stroni od śmielszych zastosowań mięty, tworząc swój słynny sos miętowy, który może być dodawany nawet do mięs.
Powszechnie stosuje się mentol w kosmetyce, zapach miętowy jest jedną z nut wielu perfum oraz innych produktów toaletowych takich jak mydła czy kremy, oraz pasty do zębów i płyny do płukania ust. Szeroko stosuje się go także w środkach czystości. Zapach miętowy kojarzy się nam ze świeżością i czystością toteż chętnie widzimy go w środkach do sprzątania od płynów do mycia naczyń po kostki toaletowe.
Dzięki właściwościom mentolu dodaje się go także do leków mających udrożnić górne drogi oddechowe, działa znieczulająco i łagodząco. Wspomaga leczenie kataru zmniejszając podrażnienie błon śluzowych i dając uczucie świeżości i chłodu. Znajdziemy go zatem nie tylko w maściach i kroplach do inhalacji ale także w aromatyzowanych chusteczkach do nosa i sztyftach. Bywa składnikiem maści stosowanych na bóle mięśni i maści chłodzących.
Bardzo popularne są także tytonie i papierosy aromatyzowane mentolem.
Mięta pieprzowa
Jest to najbardziej znana odmiana mięty. Nie każdy jednak wie, że nie występuje ona dziko ponieważ jest mieszańcem stworzonym przez człowieka z połączenia mięty nadwodnej i mięty zielonej. Jest to bardzo bogata w olejek miętowy odmiana tej rośliny szeroko uprawiana. To z niej w dużej mierze pozyskuje się mentol.
Mięta ta uprawiana jest nie tylko do produkcji olejku ale także jako zioło do parzenia. Herbatka z mięty jest jednym z popularniejszych naparów ziołowych. Stosujemy ją najcześciej w przypadku niestrawności. Pijemy po ciężkich posiłkach, a jej właściwości wspomagające układ pokarmowy znane są od niepamiętnych czasów. Napar mięty wzmaga apetyt i ułatwia trawienie działając żółciopędnie i zwiększając wydzielanie soków żołądkowych. Działa także wiatropędnie i łagodzi skurcze mięśni gładkich, a więc i bóle brzucha.
Napar mięty może także wykazywać lekkie działanie odprężające i łagodzić bóle na tle nerwowym.
Mięta zielona
Poza miętą pieprzową znamy także miętę „zwykłą” czyli miętę zieloną, z angielskiego znaną jako spearmint. Ma ona nieco inny aromat, łagodniejszy i bardziej przypominający kminek. Stosowana jest często jako przyprawa, zwłaszcza na Bałkanach. Warto o niej wspomnieć ponieważ znana jest także pod nazwą mięty egipskiej, a ta z kolei jest bazą wyjściową do osobnej odmiany skrzyżowanej i wyhodowanej w Maroko. Marokańska odmiana zwana miętą nana posiada smak, który najbardziej kojarzy się ze słynną berberyjską whiskey czyli maghrebi – herbatą po marokańsku. Jest to mocny napar zielonej herbaty, lub czasem w innych regionach zachodniej kultury muzułmańskiej czarnej z dodatkiem tejże właśnie mięty i dużej ilości cukru. Tak przygotowana herbata w tradycji ludów północnej Afryki pełni ważną rolę społeczną i jest istotnym elementem miejscowego folkloru.
Obecnie odmian mięty jest wiele, różniących się nieco wyglądem i aromatem, przez co i zastosowaniem. Nie ważne jak jej używamy, czy pijemy jej napar, czy używamy jej liści suszonych lub świeżych jako dodatku do herbat lub potraw, czy dla celów zdrowotnych parzymy jako zioło funkcyjne, czy wreszcie stosujemy pochodzący od niej mentol jako aromat, miejmy świadomość, że jako zioło jest ona obecna w życiu człowieka od niepamiętnych czasów stając się jednym z bardziej rozpoznawalnych ziół na świecie, a jej zapach, nie do pomylenia z innym, jest chyba najbardziej wszechstronnie stosowanym aromatem. No i pamietajmy, że miętę można także do kogoś poczuć.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek
Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]
1 Comments
kwi
Zapisywanie notatek o herbacie: herbaciany dziennik. Czy warto?
Pomysł oczywisty: zapisywać, robić notatki. Czy warto? Zdecydowanie tak. W ten sposób nauka herbaty będzie[...]
wrz
Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi
Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]
maj
Wegetariański burger z Yerba mate i herbatą, przepis
Sezon grillowy otwarty! Oto najlepszy przepis na burgery z soczewicy z Yerba mate. Przygotowanie wegetariańskich[...]
sty
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]
kwi
Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?
Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]
lip
Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii
Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko[...]
lip
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz