ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Tie Guan Yin Oolong – Co to za herbata?

Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin lub Iron Goddess of Mercy. Pierwotnie pochodził z Anxi w prowincji Fuijan, lecz obecnie wytwarzany jest także na Tajwanie. Sama „Bogini Miłosierdzia” nie jest herbatą jednorodną. Możemy wyróżnić na przykład lżejsze herbaty- Guan Yin Wang oraz bardziej podprażone, takie jak Muzha Tie Guan Yin. Stopnień utlenienia tych oolongów to około 40-50%.

Herbata Tie Guan Yin Oolong, parzenie
Herbata Tie Guan Yin Oolong, parzenie

Liście tej herbaty są pozwijane w kuleczki i przeważnie ważą więcej niż inne oolongi. Kolor suszu zależy od typu herbaty – od soczyście zielonej po zielono-brązowe. Podczas parzenia pięknie się rozwijają.

Boska nazwa Tie Guan Yin Oolong

Guanyin jest boginią/ Bodhisattwą, a jej domeną jest miłosierdzie. Najczęściej jest przedstawiana w postaci kobiety z łagodną twarzą. I to właśnie jej nasza herbata zawdzięcza nazwę. Wersji legendy jest kilka, we wszystkich jednak pojawia się pobożny rolnik czczący Guanyin codzienną czarką herbaty. Pewnej nocy miał on sen, w którym zależnie od wersji legendy ukazał mu się krzew w postaci Bogini lub ścieżka wiodąca do herbacianego krzewu. Gdy się obudził, ruszył w góry by znaleźć ów tajemniczy, boski krzew. Nadał mu imię na pamiątkę Guanyin. Skąd się wzięło żelazo w nazwie? Według podań sama herbata była tak ciężka jak żelazo, dlatego pojawił się ten dodatkowy przymiotnik. Istnieje też wersja legendy mówiąca o tym, że rolnik – pan Wei, idąc na pole odkrył opuszczoną świątynię Guanyin. Ponieważ był osobą wierzącą, postanowił zadbać o miejsce kultu. Po kilku miesiącach odwiedzin, Guanyin objawiła się panu Wei we śnie i powiedziała, że w świątyni znajdzie on nagrodę za swój trud. W ten sposób pan Wei odkrył krzew z którego wytwarza się Tie Guan Yin.

Herbata Tie Guan Yin Oolong, liście
Herbata Tie Guan Yin Oolong, liście

Parzenie Tie Guan Yin Oolong

Tie Guan Yin poleca się przygotować sposobem Gongfu Cha w porcelanowym gaiwanie lub kamionkowym czajniczku. Ważne by zapewnić liściom odpowiednio dużo miejsca by mogły się rozwinąć i dobrze zaparzyć. Temperatura wody to między 90 a 95 stopni Celsjusza. Polecana ilość to około 5 gramów na 100 ml wody.

Herbata Tie Guan Yin Oolong, napar
Herbata Tie Guan Yin Oolong, napar

Swoje parzenia przygotowałam w czajniczku 150 ml, woda 90 stopni i łyżeczka suszu. Pierwsze parzenie to 30 sekund, drugie – 20 sekund, trzecie-30 sekund i czwarte 40 sekund. Na sam koniec zostawiłam herbatę zalaną na około 60 sekund.

Pierwsze dwa parzenia pachniały zielono i nieco ostro. Kolor naparu był jasny i delikatny. Dało się w nim wyczuć coś ostrego na sam koniec. Kolejne dwa parzenia wyszły dość słodkie i pojawił się w nich przyjemny zapach i smak kwiatów. Ostatnie minutowe parzenie wyszło najsłabsze i było już cieniem poprzednich.

Herbata Tie Guan Yin Oolong, liście
Herbata Tie Guan Yin Oolong, liście

/Herbata Tie Guan Yin jest smacznym oolongiem. Spotkałam się z określaniem jej jako herbata cierpliwa – poddaje się parzeniu nawet nie wprawionej ręki. Warto samemu pokusić się o jej przygotowanie i cieszyć chwilą nad smaczną czarką herbaty.

Źródła: R. Tomczyk, Zapiski o herbacie, Ling Yun, Tao chińskiej herbaty, Morze herbaty, eherbata.pl, Wikipedia

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

7 ciekawostek historycznych, których nie wiedzieliście o herbacie

Gdy w 1972 roku prezydent USA Richard Nixon odwiedzał Chiny, otrzymał od Mao Zedonga małą[...]

Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]

Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach

Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Czym różni się kofeina od teiny

Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]

Najlepsza herbata na przeziębienie, herbata Aragorna Władca Pierścieni

Czosnek, świeża mięta, miód i imbir: oto przepis na najlepszą herbatę na przeziębienie prosto ze[...]

Herbata zielona Sencha

Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.