Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Tie Guan Yin Oolong – Co to za herbata?
Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin lub Iron Goddess of Mercy. Pierwotnie pochodził z Anxi w prowincji Fuijan, lecz obecnie wytwarzany jest także na Tajwanie. Sama „Bogini Miłosierdzia” nie jest herbatą jednorodną. Możemy wyróżnić na przykład lżejsze herbaty- Guan Yin Wang oraz bardziej podprażone, takie jak Muzha Tie Guan Yin. Stopnień utlenienia tych oolongów to około 40-50%.

Liście tej herbaty są pozwijane w kuleczki i przeważnie ważą więcej niż inne oolongi. Kolor suszu zależy od typu herbaty – od soczyście zielonej po zielono-brązowe. Podczas parzenia pięknie się rozwijają.
Boska nazwa Tie Guan Yin Oolong
Guanyin jest boginią/ Bodhisattwą, a jej domeną jest miłosierdzie. Najczęściej jest przedstawiana w postaci kobiety z łagodną twarzą. I to właśnie jej nasza herbata zawdzięcza nazwę. Wersji legendy jest kilka, we wszystkich jednak pojawia się pobożny rolnik czczący Guanyin codzienną czarką herbaty. Pewnej nocy miał on sen, w którym zależnie od wersji legendy ukazał mu się krzew w postaci Bogini lub ścieżka wiodąca do herbacianego krzewu. Gdy się obudził, ruszył w góry by znaleźć ów tajemniczy, boski krzew. Nadał mu imię na pamiątkę Guanyin. Skąd się wzięło żelazo w nazwie? Według podań sama herbata była tak ciężka jak żelazo, dlatego pojawił się ten dodatkowy przymiotnik. Istnieje też wersja legendy mówiąca o tym, że rolnik – pan Wei, idąc na pole odkrył opuszczoną świątynię Guanyin. Ponieważ był osobą wierzącą, postanowił zadbać o miejsce kultu. Po kilku miesiącach odwiedzin, Guanyin objawiła się panu Wei we śnie i powiedziała, że w świątyni znajdzie on nagrodę za swój trud. W ten sposób pan Wei odkrył krzew z którego wytwarza się Tie Guan Yin.

Parzenie Tie Guan Yin Oolong
Tie Guan Yin poleca się przygotować sposobem Gongfu Cha w porcelanowym gaiwanie lub kamionkowym czajniczku. Ważne by zapewnić liściom odpowiednio dużo miejsca by mogły się rozwinąć i dobrze zaparzyć. Temperatura wody to między 90 a 95 stopni Celsjusza. Polecana ilość to około 5 gramów na 100 ml wody.

Swoje parzenia przygotowałam w czajniczku 150 ml, woda 90 stopni i łyżeczka suszu. Pierwsze parzenie to 30 sekund, drugie – 20 sekund, trzecie-30 sekund i czwarte 40 sekund. Na sam koniec zostawiłam herbatę zalaną na około 60 sekund.
Pierwsze dwa parzenia pachniały zielono i nieco ostro. Kolor naparu był jasny i delikatny. Dało się w nim wyczuć coś ostrego na sam koniec. Kolejne dwa parzenia wyszły dość słodkie i pojawił się w nich przyjemny zapach i smak kwiatów. Ostatnie minutowe parzenie wyszło najsłabsze i było już cieniem poprzednich.

/Herbata Tie Guan Yin jest smacznym oolongiem. Spotkałam się z określaniem jej jako herbata cierpliwa – poddaje się parzeniu nawet nie wprawionej ręki. Warto samemu pokusić się o jej przygotowanie i cieszyć chwilą nad smaczną czarką herbaty.
Źródła: R. Tomczyk, Zapiski o herbacie, Ling Yun, Tao chińskiej herbaty, Morze herbaty, eherbata.pl, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
76 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]
cze
Herbata w Niemczech
Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]
1 Comments
mar
Zielona herbata – naturalny lek na nowotwór?
Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie[...]
mar
Dziurawiec. Herbata z dziurawca
Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]
1 Comments
lip
Hibiskus – właściwości, działanie i sposób parzenia herbaty z kwiatów karkade
Hibiskus – właściwości, działanie i sposób parzenia herbaty z kwiatów karkade Napar z kwiatów hibiskusa[...]
wrz
Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie
Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]
1 Comments
maj
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi