Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Tie Guan Yin Oolong – Co to za herbata?
Ten oolong należący do Wielkiej Dziesiątki herbat chińskich określa się także jako Tieh Kwan Yin lub Iron Goddess of Mercy. Pierwotnie pochodził z Anxi w prowincji Fuijan, lecz obecnie wytwarzany jest także na Tajwanie. Sama „Bogini Miłosierdzia” nie jest herbatą jednorodną. Możemy wyróżnić na przykład lżejsze herbaty- Guan Yin Wang oraz bardziej podprażone, takie jak Muzha Tie Guan Yin. Stopnień utlenienia tych oolongów to około 40-50%.
![Herbata Tie Guan Yin Oolong, parzenie](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2016/01/Tie-Guan-Yin-parzenie-525x350.jpg.webp)
Liście tej herbaty są pozwijane w kuleczki i przeważnie ważą więcej niż inne oolongi. Kolor suszu zależy od typu herbaty – od soczyście zielonej po zielono-brązowe. Podczas parzenia pięknie się rozwijają.
Boska nazwa Tie Guan Yin Oolong
Guanyin jest boginią/ Bodhisattwą, a jej domeną jest miłosierdzie. Najczęściej jest przedstawiana w postaci kobiety z łagodną twarzą. I to właśnie jej nasza herbata zawdzięcza nazwę. Wersji legendy jest kilka, we wszystkich jednak pojawia się pobożny rolnik czczący Guanyin codzienną czarką herbaty. Pewnej nocy miał on sen, w którym zależnie od wersji legendy ukazał mu się krzew w postaci Bogini lub ścieżka wiodąca do herbacianego krzewu. Gdy się obudził, ruszył w góry by znaleźć ów tajemniczy, boski krzew. Nadał mu imię na pamiątkę Guanyin. Skąd się wzięło żelazo w nazwie? Według podań sama herbata była tak ciężka jak żelazo, dlatego pojawił się ten dodatkowy przymiotnik. Istnieje też wersja legendy mówiąca o tym, że rolnik – pan Wei, idąc na pole odkrył opuszczoną świątynię Guanyin. Ponieważ był osobą wierzącą, postanowił zadbać o miejsce kultu. Po kilku miesiącach odwiedzin, Guanyin objawiła się panu Wei we śnie i powiedziała, że w świątyni znajdzie on nagrodę za swój trud. W ten sposób pan Wei odkrył krzew z którego wytwarza się Tie Guan Yin.
Parzenie Tie Guan Yin Oolong
Tie Guan Yin poleca się przygotować sposobem Gongfu Cha w porcelanowym gaiwanie lub kamionkowym czajniczku. Ważne by zapewnić liściom odpowiednio dużo miejsca by mogły się rozwinąć i dobrze zaparzyć. Temperatura wody to między 90 a 95 stopni Celsjusza. Polecana ilość to około 5 gramów na 100 ml wody.
Swoje parzenia przygotowałam w czajniczku 150 ml, woda 90 stopni i łyżeczka suszu. Pierwsze parzenie to 30 sekund, drugie – 20 sekund, trzecie-30 sekund i czwarte 40 sekund. Na sam koniec zostawiłam herbatę zalaną na około 60 sekund.
Pierwsze dwa parzenia pachniały zielono i nieco ostro. Kolor naparu był jasny i delikatny. Dało się w nim wyczuć coś ostrego na sam koniec. Kolejne dwa parzenia wyszły dość słodkie i pojawił się w nich przyjemny zapach i smak kwiatów. Ostatnie minutowe parzenie wyszło najsłabsze i było już cieniem poprzednich.
/Herbata Tie Guan Yin jest smacznym oolongiem. Spotkałam się z określaniem jej jako herbata cierpliwa – poddaje się parzeniu nawet nie wprawionej ręki. Warto samemu pokusić się o jej przygotowanie i cieszyć chwilą nad smaczną czarką herbaty.
Źródła: R. Tomczyk, Zapiski o herbacie, Ling Yun, Tao chińskiej herbaty, Morze herbaty, eherbata.pl, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]
2 Comments
sty
Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty
Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]
lut
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)
Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
cze
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis
Czerwona herbata odchudzanie: Piłam czerwoną herbatę i schudłam, czyli efekty łączenia: Yerba Mate i czerwona herbata
Wiele osób zastanawia się jak pić czerwoną herbatę, żeby schudnąć i co jest lepsze na[...]
lip
Jak zrobić terere, jak zrobić yerba mate na zimno?
Tradycyjne terere powinno się przyrządzać w Guampa, czyli w rogu lub kopycie bydlęcym. Nic jednak[...]
sie
Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą
Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]
mar