ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest wynikiem prażenia. Napar ma bardzo orzeźwiający aromat i intensywną brązową barwę. Smak jest zupełnie niepodobny do innych herbat zielonych, głównie charakteryzuje go słodycz i orzechowość. Niecodzienny smak tej herbaty (który może delikatnie kojarzyć się z kawą zbożową) potrafi zaskoczyć nawet przeciwników tradycyjnej zielonej.

Właściwości herbaty Hojicha

Herbata ta może być pita o każdej porze dnia i nawet wieczorem, również przez dzieci, dzięki bardzo niewielkiej ilości teiny. Katechina zawarta w tej herbacie pomaga obniżyć ciśnienie oraz pomaga wyregulować poziom cholesterolu i cukrów w organiźmie. Zdecydowanie polecana po ciężkostrawnych tłustych posiłkach, jej składniki pomagają regulować gospodarkę tłuszczową organizmu.

Sposób parzenia herbaty Hojicha

Do parzenia hojichy używamy wody bardzo gorącej 90 – 100ºC, około 1,5 łyżeczki (2g) na 150ml. Czas parzenia dość krótki 30-60 sekund. Herbatę to należy parzyć dwukrotnie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]

Herbatka ze skórek owoców

Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]

Przegląd yerba mate: Pajarito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate dobrej jakości w dobrej cenie. Zyskuje pozytywne oceny i ma wielu miłośników. W[...]

Najnowsze badania dotyczące herbaty

Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]

Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca[...]

Czym różnią się kultywary herbaty? Test smaku japońskiej Arachy

Gdy zagłębiamy się w świat herbaty wcześniej czy później trafiamy na słowo kultywar, które budzi[...]

Wyścigi kliprów z herbatą

Gdy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska trzymała w ręku monopol na handel z Azją rozwijała się intensywnie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.