ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sosnowa Yerba Mate na zimę

Autorem tekstu jest David Skowron

Na zimę większość z nas zamienia się w leniuszków, sączących godzinami wymyślne herbatki. Dlatego dzisiaj na celowniku mamy yerba mate i… igiełki sosny. Wydawać się może, że jest to spektakularne połączenie, ale gwarantuje ogrzanie naszych organizmów i wprowadzenie nas w bardzo przyjemny, zimowy nastrój.

Sosnowa Yerba Mate na zimę
Sosnowa Yerba Mate na zimę

Co potrzebujemy do takiego połączenia? Oczywiście naszą ulubioną yerba mate, lecz najlepiej wziąć taką, która ma małą zawartość patyczków. Następnie zakładamy buty i idziemy do lasu pozbierać igiełki sosny.  Bierzemy nasze igiełki i za pomocą noża rozdrabniamy je, skracając ich długość. Możemy dodać parę pręcików z szyszki sosny. Teraz wsypujemy naszą mate do słoika, dodajemy igiełki i pręciki, zamykamy i wstrząsamy słoikiem, żeby całość się zmieszała.

Pora przygotować sosnową yerba mate! Podgrzewamy wodę do ok. 75 stopni Celsjusza, wsypujemy zawartość słoiczka do naszego naczynka (najlepiej ½ do ¾), zalewamy początkowo wodą o temperaturze pokojowej, by ochronić ważne składniki odżywcze yerby, czekamy aż wciągnie wodę, wtedy zalewamy podgrzaną wodą (nigdy nie wrzątkiem, najlepiej użyć przefiltrowanej wody, wtedy nie przegotowujemy jej tylko podgrzewamy), wkładamy bombillę (ciekwostka: w krajach Ameryki Łacińskiej wymawia się ‘bombizia’) i pijemy gotowy napar.

Smak takiej infuzji jest bardzo klimatyczny, a sam napar jest bardzo ogrzewający.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Wyścigi kliprów z herbatą

Gdy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska trzymała w ręku monopol na handel z Azją rozwijała się intensywnie[...]

Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - chyba jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Przyjdzie czas na[...]

Herbata w USA. Amerykańska ceremonia herbaciana

Pewnie wiele osób nie słyszało nigdy o ceremonii herbacianej w Ameryce Północnej nawet wśród tych,[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Jaki wybrać cybuch do fajki wodnej?

Na rynku jest duży wybór różnego rodzaju cybuchów, a kiedyś na pewno nadejdzie taki dzień[...]

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]

Dlaczego kawa jest gorzka?

Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.